Jw Broadcast Νοέμβριος

Σας καλωσορίζουμε στο πρόγραμμα του Νοεμβρίου 2014 του jw broadcasting. Αυτό το μήνα, θα παρακολουθήσουμε την ιστορία ενός ζευγαριού Μαρτύρων του Ιεχωβά, που ενώ ζούσε μια άνετη ζωή, συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να κάνει περισσότερα στην υπηρεσία του Ιεχωβά. Επίσης, θα επισκεφτούμε τις ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις μας στην Φλόριντα των Η.Π.Α. και θα γνωρίσουμε μερικούς από τους πρώτους μαθητές, καθώς επίσης και κάποιους εκπαιδευτές της καινούργιας εκπαιδευτικής Σχολής Ευαγγελιστών της Βασιλείας. Ακόμα, θα παρακολουθήσουμε ένα βίντεο από το αρχείο μας. Μια συνέντευξη από τον αδελφό Loid Barry, στην οποία αφηγείται την εμπειρία του ως ένας από τους πρώτους ιεραπoστόλους στην Ιαπωνία.

images

Όλοι ενθουσιαστήκαμε με την ανακοίνωση της νέας ενιαίας σχολής για άγαμους αδελφούς και ζευγάρια. Αυτή η καινούρια σχολή διδάσκει Χριστιανούς ευαγγελιστές. Είμαστε στην ευχάριστη θέση, να σας πληροφορήσουμε ότι, εδώ στις Η.Π.Α , οι δύο πρώτες τάξεις της σχολής ολοκλήρωσαν το πρόγραμμά τους και οι αδελφοί έλαβαν τους διορισμούς τους. Τα μαθήματα της μιας τάξης πραγματοποιήθηκαν στις καινούργιες εγκαταστάσεις μας στην Φλόριντα. Οι σχολές αυτές φιλοξενούνται στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις μας οι οποίες τροποποιήθηκαν έτσι ώστε να είναι κατάλληλες για αυτή τη θεοκρατική εκπαίδευση . Ας ρίξουμε μια μάτια στις εγκαταστάσεις και ας δούμε τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν εκεί. Θα ακούσουμε, επίσης, μερικούς σπουδαστές και εκπαιδευτές της σχολής. Παρακαλώ απολαύστε αυτό το ενημερωτικό βίντεο.

-Μετά από ακατάπαυστη προσευχή μου δόθηκε επιτέλους αυτό το προνόμιο. Σκέφτηκα σοβαρά τι θα έπρεπε να κάνω για να καταφέρω τελικά να φέρω εις πέρας στην ηλικία των 72 ετών την εργασία που μου είχε εμπιστευτεί. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο πράγμα, που θα μπορούσα να καταφέρω ποτέ, να δουλεύω στο Μπέθελ. Είναι κάτι που το ήθελα ανέκαθεν.

-Το νέο μας κτίριο χρησιμοποιούνταν και από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες ως εκπαιδευτήριο. Έχει έκταση 30 στρέμματα και διαθέτει 9 αίθουσες διδασκαλίας, 200 κλίνες ,1 κουζίνα και 1 τραπεζαρία. Παρόλο που βρισκόταν σε καλή κατάσταση και ήταν μερικώς επιπλωμένο, απαιτούνταν ολοκληρωτική ανακαίνιση πριν την προσέλευση των καινούριων μαθητών στις 4 Σεπτεμβρίου. Η υποστήριξη των αδελφών, ώστε να επιτελεστεί αυτή η εργασία, ήταν εκπληκτική.

-Οι αδελφοί πολλές φορές ήταν κουρασμένοι αλλά δεν ήθελαν να επιστρέψουν σπίτι τους το βράδυ. Ήθελαν να συνεχίσουν να εργάζονται, γιατί αντιλαμβάνονταν πόση εργασία έπρεπε να γίνει ακόμα.

-Είχαμε θέσει μια πολύ σύντομη προθεσμία. Έπρεπε να γίνει απαραιτήτως γενική καθαριότητα, βάψιμο, και εγκαταστάσεις ηλεκτρολογικές, υδραυλικές θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού. Υπήρχε επίσης αρκετή εργασία στον εξωτερικό χώρο που έπρεπε να γίνει, κάτι που έκανε τον προαύλιο χώρο πανέμορφο.

-Κάποιοι αδερφοί πρόσφεραν τον χρόνο τους και άλλοι συνεισέφεραν χρηματικά. Όλοι πρόσφεραν με την καρδιά τους σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Ένας ηλικιωμένος αδερφός ήρθε μία μέρα λίγο καθυστερημένος και ζήτησε συγνώμη. Μας είπε ότι είχε μόλις επιστρέψει από μια θεραπεία ,μια ιατρική θεραπεία και ότι πριν αρχίσουν οι εργασίες εδώ, σηκωνόταν μετά δυσκολίας από το κρεβάτι του, αλλά μέρα με την μέρα αισθανόταν όλο και καλύτερα, καθώς προσπαθούσε να εργάζεται εδώ.

-Πριν από λίγες εβδομάδες έμαθα ότι μου απομένουν μόνο λίγοι μήνες ζωής. Έχω καρκίνο, για την ακρίβεια πολλά καρκινώματα. Αυτό με έκανε να νιώθω ότι δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα από εδώ και στο εξής, αλλά με την βοήθεια του Ιεχωβά κατάφερα να είμαι εδώ και να συνεργάζομαι, με ένα ακόμα αδελφό, ως επιστάτης για τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου. Σίγουρα θα εργαστώ εδώ, για όσο μου το επιτρέπουν οι περιστάσεις μου.

-Κατά την διάρκεια του υπηρεσιακού έτους 2014, έχει προγραμματιστεί να λάβουν χώρα 14 τάξεις της Σχολής Ευαγγελιστών της Βασιλείας στην ακτή Παλμ της Φλόριντα. Εφόσον τα καταλύματα των μαθητών είναι μέσα στο ίδιο κτίριο που πραγματοποιείται η σχολή, οι μαθητές μπορούν να περνούν περισσότερο χρόνο μελετώντας.

-Αυτό το μέρος είναι το καταλληλότερο για εκπαίδευση, γιατί είναι ένας σωστά διαμορφωμένος χώρος για μελέτη. Κάποιοι αδερφοί αναγκάζονταν να ταξιδεύουν μέχρι και μία ώρα μακριά για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν στα σπίτια αδερφών. Το γεγονός ότι τα καταλύματα στεγάζονται στον ίδιο χώρο τώρα, τους δίνει περισσότερο χρόνο για μελέτη, και την ησυχία που απαιτείται γι αυτήν.

-Συνήθως συζητάμε με τους αδελφούς για την επίδραση που έχει η Σχολή σε εκκλησίες που χρειάζονται βοήθεια. Έχουμε πολλές εκπληκτικές αναφορές από τις προηγούμενες Σχολές. Οι μαθητές λένε ότι τα μέλη των εκκλησιών ανοίγουν την αγκαλιά τους και τους καλοδέχονται και οι αδελφοί στις εκκλησίες λένε πως αυτή είναι η καλύτερη προμήθεια του Ιεχωβά για αυτούς.

-Οι Σχολές αποτελούν ευλογία και για τους μαθητές, αλλά και για τις εκκλησίες. Οι ανύπαντρες αδερφές εκτιμούν ιδιαίτερα το επιπρόσθετο προνόμιο που έχουν τώρα να προσφέρουν περισσότερα στην υπηρεσία προς τον Ιεχωβά. Η αδερφή Tong είναι μια από αυτές.

-Είμαι κι εγώ απλώς σαν όλους τους άλλους αδελφούς που θέλουν να υπηρετούν τον Ιεχωβά με οτιδήποτε έχουν. Όταν έμαθα ότι θα παρακολουθήσω τη Σχολή ήμουν κατενθουσιασμένη. Είχα πετύχει κάτι που ήθελα πολύ. Και τώρα έπρεπε να επιβεβαιώσω την παρουσία μου στη Σχολή, να τακτοποιήσω τις εκκρεμότητες μου, να αγοράσω τα εισιτήριά μου, και να δω αν μπορούσα να παραιτηθώ από τη δουλεία μου και αν όλα θα πήγαιναν καλά στη συνέχεια. Εν τω μεταξύ, ο αδελφός μου μόλις είχε διαπιστώσει ότι είχε καρκίνο… ήταν στο 3ο στάδιο του καρκίνου και έτσι έπρεπε να σκεφτώ αν θα ήταν δυνατόν να αφήσω πίσω την οικογένειά μου και αν αυτό θα ήταν σωστό.

-Καθώς βλέπουμε πώς ο Ιεχωβά έχει καθοδηγήσει τους μαθητές του για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη Σχολή, είμαστε όλο και πιο πεπεισμένοι ότι αυτός ο καινούριος χώρος θα χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

-Κάποιες φορές ερχόμασταν αντιμέτωποι με την πρόκληση της έλλειψης χρόνου, κι έτσι έπρεπε να συμπιέσουμε το χρονοδιάγραμμά μας και να τοποθετήσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους, στην κατάλληλη εργασία, την κατάλληλη στιγμή. Οι εργασίες γίνονταν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό γινόταν καθημερινά φανερό. Το πνεύμα του Ιεχωβά μας καθοδηγούσε να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις. Βλέπαμε απευθείας τον Ιεχωβά να μας λέει: Εκεί θέλω να πάτε τώρα.

-Την ημέρα που έφτασα, η μοκέτα δεν είχε ακόμη τοποθετηθεί, αλλά την επόμενη μέρα το πρωί όλα ήταν έτοιμα και τα καθίσματα ήταν τοποθετημένα σαν να μην είχε συμβεί τίποτα το προηγούμενο βράδυ. Αυτό με έκανε να σκεφτώ πόσο υπέροχος είναι ο λαός του Ιεχωβά και πόσο σκληρά εργάζεται.

-Είχε απομείνει περίπου ενάμισης μήνας και σκεφτόμουν πώς είναι δυνατόν να ετοιμαστεί αυτό το κτίριο και να γίνει ένα κέντρο διδασκαλίας. Όταν ήρθα σε αυτό το μέρος και είδα εκατοντάδες αδελφούς και αδελφές να εργάζονται εδώ εθελοντικά, σκέφτηκα ότι ο μοναδικός τρόπος, ο μόνος τρόπος ……. ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω του πνεύματος του Ιεχωβά.

Διαπιστώνουμε συνεχώς πόσο πολλά μπορούν να επιτευχθούν προς αίνο του Ιεχωβά μέσω του πνεύματός Του και της καλής προσπάθειας των αδελφών. Αναμένουμε με χαρά την αφιέρωση αυτών των καινούργιων εγκαταστάσεων εκπαίδευσης, στο άμεσο μέλλον.

Αν και πρώτα φροντίζουμε την δική μας πνευματικότητα και της οικογένειάς μας , όταν ενασχολούμαστε στη διακονία, εστιάζουμε την προσοχή μας στο πώς να βοηθάμε άλλους.

Ας μπούμε τώρα στο κυρίως θέμα της εκπομπής μας: Βοήθεια σε ανθρώπους όλων των γλωσσών. Συναισθάνεστε, το επείγον του χρόνου που ζούμε; Τι προνόμιο είναι να υπηρετούμε τον Θεό αυτές τις τελευταίες ημέρες! Τώρα, που ο Ιεχωβά επιταχύνει το κήρυγμα, βλέπουμε την εκπλήρωση του εδαφίου Ησαΐας 60:22. Ας το διαβάσουμε μαζί. Ησαΐας κεφάλαιο 60 εδάφιο 22: Ο ελάχιστος θα γίνει χίλιοι και ο λιγοστός κραταιό έθνος. Εγώ, ο Ιεχωβά, θα το επιταχύνω αυτό στον καιρό του.

Σε όποιον τομέα και να κοιτάξουμε στην οργάνωση του Ιεχωβά, βλέπουμε τα πράγματα να επιταχύνονται με απίστευτους ρυθμούς. Το κήρυγμα διαδίδεται σε όλα τα μέρη της Γης! Θεοκρατικές σχολές βοηθούν χιλιάδες άτομα και το έργο οικοδόμησης επεκτείνεται παγκόσμια. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε όλους τους τομείς! Αλλά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάτι που αγγίζει την δική μου καρδιά . Είναι ένας άλλος τομέας της εργασίας μας που έχει δει απίστευτες εξελίξεις. Είναι η Μετάφραση που πραγματοποιείται από τον λαό του Ιεχωβά.

Λίγες δεκαετίες πριν, οι γλώσσες ,που τυπώναμε Άγιες Γραφές, μόλις που ξεπερνούσαν τις 200. Αυτό το νούμερο όμως αυξήθηκε σε πάνω από 700 γλώσσες και συνεχίζει να αυξάνεται κάθε εβδομάδα! Το περασμένο υπηρεσιακό έτος δόθηκε έγκριση για μετάφραση σε άλλες 88 γλώσσες και ακόμα πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι στο σάιτ μας, jw.org, είναι διαθέσιμα τα έντυπα μας καθώς επίσης και βίντεο σε 700 γλώσσες, περιλαμβανομένης και της νοηματικής! Σε όλα αυτά μπορεί, όποιος επιθυμεί, να έχει πρόσβαση χωρίς κάποια χρέωση. Αλλά γιατί είναι ανάγκη να γίνει όλη αυτή η εργασία της μετάφρασης; Μήπως για να αποκτήσουμε φήμη, ως η οργάνωση που μπορεί να παράγει έντυπα που έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες; ΟΧΙ. Δεν το βλέπουμε σαν μια ακαδημαϊκή ενασχόληση ή ένα είδος διαγωνισμού. Αντιθέτως, επιθυμούμε να εργαζόμαστε σε αρμονία με το θέλημα του Θεού. Ποιο είναι, όμως, το θέλημα του Ιεχωβά όσον αφορά αυτό το ζήτημα; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση βρίσκεται στα εμπνευσμένα λόγια του Αποστόλου Παύλου που είναι καταγραμμένα στην πρώτη επιστολή προς τον Τιμόθεο 2:3,4. 1 Τιμ. 2:3,4 Αυτό είναι καλό και ευπρόσδεκτο στα μάτια του Σωτήρα μας του Θεού, του οποίου θέλημα είναι να σωθούν κάθε είδους άνθρωποι και να έρθουν σε ακριβή γνώση της αλήθειας.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι θέλημα του Ιεχωβά είναι άνθρωποι όλων των γλωσσικών ομάδων να ακούσουν το άγγελμα της βασιλείας στην δική τους γλώσσα, έτσι ώστε να μπορέσουν να έρθουν σε ακριβή γνώση της αλήθειας και να σωθούν. Για να καταλάβουμε τι επιτυγχάνεται μέσω της μετάφρασης ας σκεφτούμε το εξής παράδειγμα: Φανταστείτε ότι έχετε πάρει διορισμό να κηρύξετε σε μια περιοχή, στην οποία δεν εκδίδονται καθόλου έντυπα στην γλώσσα των ανθρώπων. Ίσως προσπαθήσετε να μάθετε τη γλώσσα τους πριν αρχίσετε να κηρύττετε. Μέσα σε λίγο μόνο καιρό, αρκετά άτομα δείχνουν ενδιαφέρον. Αλλά, πώς μπορείτε να αρχίσετε να μελετάτε μαζί τους, αφού δεν υπάρχουν έντυπα στην γλώσσα τους; Ίσως υπάρχει η Αγία Γραφή σε αυτήν τη γλώσσα κι έτσι προσπαθείτε να ξεκινήσετε να τους εκπαιδεύετε χρησιμοποιώντας μόνο την Γραφή. Αλλά θα μπορέσουν έτσι να προετοιμαστούν για τη μελέτη τους; Και πώς θα κάνουν προσωπική γραφική μελέτη; Ίσως επίσης αρχίσουν να έρχονται στις συναθροίσεις, αλλά ποιους ύμνους θα ψάλλουν; Ποια ύλη θα εξετάσουν και πώς θα προετοιμαστούν για τις συναθροίσεις; Αν δεν καταλάβουν τις βασικές γραφικές αλήθειες, πώς θα μπορέσουν να προοδεύσουν και να βαπτιστούν; Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται έντυπα στην δική τους γλώσσα. Γι’ αυτούς δεν είναι αρκετό να παρακολουθούν τις συναθροίσεις σε μια γλώσσα την οποία δεν καταλαβαίνουν. Σχετικά με τις χριστιανικές συναθροίσεις, ο Απόστολος Παύλος έγραψε τα λόγια που είναι γραμμένα στην πρώτη Κορινθίους κεφάλαιο 14 και εδάφιο 9. 1 Κορινθίους 14:9: Έτσι και εσείς, αν μέσω της γλώσσας δεν προφέρετε ευκολονόητα λόγια, πώς θα γίνει αντιληπτό τι λέγεται; Στην πραγματικότητα, θα μιλάτε στον αέρα. Κανένας από εμάς δεν θα το έκανε αυτό. Γι’ αυτό, το Κυβερνών Σώμα συνεχίζει να εγκρίνει την μετάφραση των εντύπων μας σε όλο και περισσότερες γλώσσες, ώστε να καλύψει τις πνευματικές ανάγκες όλων όσων μιλούν αυτές τις γλώσσες και να τους βοηθήσει να έρθουν σε ακριβή γνώση της αλήθειας. Είναι αλήθεια ότι αυτοί που μιλούν αυτές τις γλώσσες, συχνά γνωρίζουν ακόμα μια γλώσσα που είναι ευρέως γνωστή για να μπορούν να συνεννοούνται με άλλους. Για ποιο λόγο λοιπόν να μπούμε σε όλη αυτή τη διαδικασία της μετάφρασης στη μητρική τους γλώσσα; Είναι γιατί θέλουμε να μπορέσουμε να αγγίξουμε αυτούς τους ανθρώπους μιλώντας τους στην γλώσσα που μιλά στην καρδιά τους. Ο ίδιος ο Ιεχωβά έθεσε το παράδειγμα με αυτό που επιτέλεσε την Πεντηκοστή του 33 Κ.Χ. Θα θυμάστε ότι δεν αρκέστηκε στο να ακούσουν οι άνθρωποι το άγγελμα στην γλώσσα που ήταν ευρέως γνωστή στην περιοχή τότε, αλλά φρόντισε θαυματουργικά να ακούσει το άγγελμα ο καθένας στη γλώσσα που άγγιζε την δική του καρδιά. Στη μητρική του γλώσσα.

Αυτό μου θυμίζει μια εμπειρία που άκουσα επισκεπτόμενος τα νησιά του νότιου Ειρηνικού. Οι αδελφοί εκεί μου είπαν για έναν άντρα που γνώρισε την αλήθεια σε μια γλώσσα που δεν ήταν η μητρική του, αλλά πρόσφατα είχε την ευκαιρία να ακούσει την αλήθεια και στην μητρική του γλώσσα. Ποια ήταν η αντίδραση του; Είπε: Πριν μπορούσα μόνο να μυρίσω την πνευματική τροφή αλλά τώρα μπορώ πραγματικά να γευτώ και να απολαύσω την πραγματική γεύση της. Πόσο μας ενισχύει το γεγονός ότι ο αγαπημένος ουράνιος πατέρα μας επιθυμεί άνθρωποι κάθε είδους να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια σχετικά με Αυτόν! Και τι προνόμιο έχουμε να είμαστε συνταυτισμένοι με μια οργάνωση που βοηθάει ανθρώπους κάθε γλωσσικής ομάδας, είτε μεγάλης είτε μικρής, να τον γνωρίσουν!

Το τμήμα της αλληλογραφίας έχει την αρμοδιότητα να καθοδηγεί άτομα από όλο τον κόσμο για το πού μπορούν να βρουν χριστιανικές συναθροίσεις, καθώς και έντυπα στην μητρική τους γλώσσα. Την ώρα που εγώ και εσείς είμαστε στον αγρό, δείτε τι λαβαίνει χώρα, πίσω από τα γραφεία, σε αυτό το τμήμα.

Το γεμάτο ζήλο έργο κηρύγματος, που διεξάγεται από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, αγγίζει τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων. Το άγγελμα, στις εκδόσεις που διανέμουν, φέρνει ανακούφιση σε μια στεναχωρημένη καρδιά. Ξεπερνάει τα σύνορα της γλώσσας και της κοινωνικής τάξης. Δίνει ελπίδα στους απελπισμένους. Κατανόηση σε αυτούς που ψάχνουν. Και φέρνει τους γονείς πιο κοντά στα παιδιά τους.

ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ. Κάθε μήνα, χιλιάδες γράμματα παραλαμβάνονται από όλο τον κόσμο. Με την άφιξη της η αλληλογραφία ταξινομείται και διανέμεται για επεξεργασία.

Είναι συναρπαστικό να λαβαίνεις γράμματα σε τόσο πολλές διαφορετικές γλώσσες. Επειδή πολλά γράμματα πρέπει να μεταφραστούν, χρησιμοποιώ διάφορα δείγματα για να αναγνωρίσω την γλώσσα. Για παράδειγμα η γλώσσα στο γράμμα που έγραψε η Grace, όπως και σε πολλά άλλα, μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση για να την αναγνωρίσει κάποιος. Αυτή είναι η γλώσσα Igbo. Οπότε γίνεται προετοιμασία ώστε το γράμμα να σταλεί ηλεκτρονικά στο γραφείο τμήματος στην Νιγηρία για μετάφραση. Ένα γράμμα που μεταφράζεται έχει νόημα μόνο αν μπορεί να κατανοηθεί. Η Grace ήταν τόσο συγκινημένη από την απάντηση, ώστε ζήτησε περισσότερα έντυπα. Προωθήσαμε τις πληροφορίες που αφορούν την Grace στις κοντινότερες εγκαταστάσεις που εκδίδουν την γλώσσα Igbo. Σύντομα η Grace θα λάβει τα έντυπα στην γλώσσα της, και θα την επισκεφτούν δυο αδελφοί που μιλούν την ίδια γλώσσα.

Κάθε μέρα οι πρεσβύτεροι χρησιμοποιούν τον ιστότοπο , jw.org, για να στείλουν φόρμες επικοινωνίας στο γραφείο τμήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι φόρμες περιέχουν πληροφορίες, οι οποίες μας διευκολύνουν στο να βοηθήσουμε άτομα που πεινούν πνευματικά. Η διεύθυνση που κατοικεί ο Alex , φαίνεται πως ανήκει στον τομέα μιας εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική φόρμα και θα σταλεί στον λογαριασμό της αντίστοιχης εκκλησίας στο jw.org. Πριν περάσει πολύς καιρός, ένας αδελφός θα έχει το προνόμιο να διεξάγει με τον Alex Γραφική μελέτη.

Κάθε μήνα εκατοντάδες γράμματα παραλαμβάνονται από κρατούμενους σε σωφρονιστικά καταστήματα, όπως του Paul που έχει ζητήσει μια Αγία Γραφή. Γίνεται μια καταχώριση για αυτόν στο πρόγραμμά μας. Αυτή η καταχώριση περιλαμβάνει πληροφορίες για τις εγκαταστάσεις που βρίσκεται ο Paul, για το τι έντυπα μπορούν να του σταλούν και ποιες είναι οι επιτρεπόμενες ώρες επίσκεψης. Η αίτηση του Paul και μια ετικέτα με τη διεύθυνσή του, στέλνονται ηλεκτρονικά στο αρμόδιο τμήμα στο Wallkill, εκεί όπου ετοιμάζονται έντυπα, για να του σταλούν. Σε μια προσπάθεια να δοθεί στον Paul επιπλέον βοήθεια, στέλνεται μια επιστολή στην πλησιέστερη εκκλησία, προκειμένου να τον επισκεφτούν αδελφοί άμεσα.

Η Alicia είναι μία από τους χιλιάδες που έχουν χρησιμοποιήσει το jw.org για να ζητήσουν Γραφική μελέτη στην δική τους γλώσσα. Η αίτηση της Amisha εξετάζεται για ακρίβεια και πληρότητα. Αναφέρεται ότι είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο, και ότι προτιμά τα έντυπα στη γλώσσα Bengali. Η διεύθυνσή της επιβεβαιώνεται και προστίθεται στη φόρμα επικοινωνίας ο κωδικός της πλησιέστερης εκκλησίας. Στην συνέχεια στέλνεται μια ηλεκτρονική αναφορά. Μπορείτε να φανταστείτε την έκπληξή της, όταν δέχεται ένα τηλεφώνημα από μια Μάρτυρα που μιλά την γλώσσα της!

Πολλά γράμματα παραλαμβάνονται στα παγκόσμια κεντρικά γραφεία των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Σε αυτά περιλαμβάνονται πολλές εγκάρδιες εκφράσεις ευγνωμοσύνης. Τα γράμματα αυτά ταξινομούνται, σκανάρονται και στέλνονται στις αντίστοιχες επιτροπές του Κυβερνώντος Σώματος. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι αυτές οι εκφράσεις εκτίμησης φέρνουν στους αδελφούς μας μεγάλη χαρά.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα που πεινούν πνευματικά καταφέρνουν να γνωρίσουν τον Ιεχωβά και να γίνουν μάρτυρές του. Είναι πραγματικά χαρά μας να παρέχουμε έγκαιρη βοήθεια, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει τη ζωή τόσο πολλών ανθρώπων!

Δεν είναι υπέροχο να βλέπουμε πόση δουλειά γίνεται προκειμένου να βοηθηθούν άτομα, με διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο, ώστε να μάθουν να λατρεύουν τον αληθινό Θεό τον Ιεχωβά; Αλλά υπάρχουν κι άλλες πτυχές της ιερής υπηρεσίας μας. Ο αδελφός Loid Barry, που υπηρέτησε στο Κυβερνών Σώμα μέχρι το τέλος της επίγειας πορείας του το 1999, ήταν ένας από τους ιεραποστόλους που στάλθηκε στα πέρατα της γης, για να κηρύξει τα καλά νέα της βασιλείας. Αν και τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα, ο αδελφός Barry ευλογήθηκε πάρα πολύ από τον Ιεχωβά για την γεμάτη ζήλο υπηρεσία του. Απολαύστε αυτήν την υπέροχη παρουσίαση από την ζωή του ως ιεραποστόλου στην Ιαπωνία.

Φοιτήσαμε και οι δύο στη σχολή Γαλαάδ, και τι θαυμάσια που ήταν αυτή η Σχολή! Η Μέλμπο και εγώ παρακολουθήσαμε την 11η Σχολή. Αυτή ήταν η δεύτερη Σχολή που γινόταν με εκπροσώπους από όλη την υφήλιο κι έτσι είχαμε στη Σχολή μέλη από όλη την Ευρώπη, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Υπήρχαν 190 άτομα στην τάξη. Ο αδερφός Νορ, ήξερε ότι υπήρχαν προβλήματα στην Ιαπωνία γι αυτό ζήτησε εθελοντές που να είναι διαθέσιμοι για να πάνε στην Ιαπωνία. 70 από τους 190 προσφέρθηκαν εθελοντικά να πάνε εκεί. Ο αδερφός Νορ θεώρησε ότι 70 άτομα ήταν πολλά. Γι αυτό επέλεξε μια ομάδα 28 ατόμων να μάθουν την ιαπωνική γλώσσα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι μάθαιναν τη Γαλλική. Ετοιμαζόμασταν όλοι λοιπόν για την Ιαπωνία. Όταν, όμως, αποφοιτήσαμε δεν μπορούσε κανείς να εισέλθει στην Ιαπωνία. Ήταν ακριβώς μετά τον πόλεμο, και όποιος ταξίδευε για εκεί θα έπρεπε να έχει ήδη ένα κατάλυμα για να μείνει.

Ο αδελφός Ντον Χάιζλετ και η γυναίκα του Μέιμπλι Χάιζλετ, που ήταν οι πρώτοι ιεραπόστολοι που έφτασαν εκεί, έκαναν εξαιρετική δουλειά βρίσκοντάς μας σπίτια προς πώληση σε πολύ χαμηλή τιμή για εκείνη την εποχή. Εκεί, υπήρχε η δυνατότητα να διαμείνουν οι ιεραπόστολοι. Τελικά ήρθε ή έγκριση για μια ομάδα να ξεκινήσει για την Ιαπωνία. Το να ταξιδεύεις ήταν πολύ διαφορετικό εκείνο το καιρό. Το ταξίδι για εκεί γινόταν με πλοίο. 25 άτομα μοιράζονταν μία μόνο καμπίνα του πλοίου . Όλες οι γυναίκες κοιμόντουσαν με άλλες γυναίκες. Επιζήσαμε, όμως, από το ταξίδι αυτό μέχρι την τελευταία ημέρα όπου πέσαμε σε ένα έξαλλο τυφώνα… και τι τυφώνας ήταν αυτός! Έμοιαζε με τον Άντριου, τον τυφώνα Άντριου που χτύπησε τη Φλόριντα. Εμείς όμως βρισκόμασταν στη θάλασσα και τα κύματα υψώνονταν σαν βουνά μπροστά μας. Το πλοίο κλυδωνιζόταν και έπειτα βυθιζόταν στην βαθιά θάλασσα. Όλοι στο πλοίο υπέφεραν από ναυτία, αλλά υποθέτω πως ήταν μέρος της περιπέτειας κι αυτό.

Το επόμενο πρωί ο τυφώνας είχε περάσει. Ο ουρανός ήταν πεντακάθαρος και ακριβώς μπροστά μας αντικρίσαμε μία υπέροχη θέα, το Όρος Φούτζι. Σκεφτήκαμε ότι αυτό ήταν ένα πολύ ωραίο καλωσόρισμα για εμάς στην Ιαπωνία. Πλεύσαμε, λοιπόν, προς το λιμάνι της Γιοκοχάμα. Εκεί, βλέποντας τους ανθρώπους, σκεπτόμασταν αυτό που ήδη γνωρίζαμε, πως υπήρχαν μόνο μια χούφτα αδελφοί εκεί, σχεδόν 5-6 σε ολόκληρη τη χώρα που ήταν ενεργοί ευαγγελιζόμενοι. Αναρωτιόμασταν αν θα καταφέρναμε κάτι καλύτερο. Αργότερα όταν φτάσαμε στο Τόκιο, επισκεφτήκαμε το γραφείο τμήματος της Ιαπωνίας. Το ίδιο βράδυ οι αδελφοί μας μετέφεραν στο Κόμπι, εκεί όπου υπήρχε ένας ιεραποστολικό οίκος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτές τις πρώτες μέρες ως ιεραπόστολος εκεί. Όταν πρωτοφτάσαμε δεν είχαμε καθόλου κρεβάτια. Κόβαμε χορτάρι από τον κήπο και το στοιβάζαμε στα δωμάτια, στρώναμε μία κουβέρτα από πάνω για να ξαπλώσουμε και κοιμόμασταν εκεί. Αυτό γινόταν για περίπου 3 εβδομάδες, μέχρι που μπορέσαμε να προμηθευτούμε κάποια κρεβάτια.

Όλοι οι άνθρωποι έδειχναν ενδιαφέρον και ήθελαν να μας ακούσουν. Το μεγάλο πρόβλημα μας ήταν να καταλάβουμε ποιος ενδιαφερόταν πραγματικά για την αλήθεια. Η Μέλμπο, για παράδειγμα, μίλησε σε μια κυρία σε ένα σπίτι και αυτή η κυρία έδειξε πολύ ενδιαφέρον για μας τους ξένους επισκέπτες. Πήγε στον επάνω όροφο, έφερε ένα ιαπωνο-αγγλικό λεξικό και έπειτα μιλήσαμε λίγη ώρα χρησιμοποιώντας το. Η Μέλμπο ξεκίνησε μελέτη με εκείνη τη κυρία και μια ακόμα κυρία που έμενε στο διπλανό σπίτι, ήθελε να μελετήσει μαζί τους. Τελικά αυτή η γυναίκα ήταν μια από τις πρώτες που έγιναν ευαγγελιζόμενοι. Ήταν η πρώτη που συναντήσαμε. Και οι δυο αυτές γυναίκες έγιναν ευαγγελιζόμενοι και έκαναν σκαπανικό για πολλά χρόνια . Είχαμε κάποια καρποφορία από τον πρώτο κιόλας διάστημα.

Θυμάμαι, επίσης, πως για ένα μήνα μέναμε 12 ιεραπόστολοι σε ένα σπίτι. Διεξάγονταν 360 μελέτες εκεί. Αυτό σημαίνει 30 μελέτες για τον κάθε ιεραπόστολο. Καταλαβαίνετε, βέβαια, ότι δεν κάναμε τίποτα άλλο από το να διεξάγουμε μελέτες. Το πρόβλημα ήταν ποιος ενδιαφερόταν πραγματικά. Συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να εντοπίσουμε καινούρια ενδιαφερόμενα άτομα, γι αυτό συνεχίσαμε το έργο από σπίτι σε σπίτι. Επίσης απολαμβάναμε να μαθαίνουμε τη γλώσσα.

Σε μια από τις πρώτες διαλέξεις που έκανα στο Κομπι παρευρέθηκαν 2 νεαρές γυναίκες από την Ιαπωνία. Καθόντουσαν μπροστά μπροστά και τέντωναν τα αυτιά τους για να παρακολουθήσουν, άκουγαν και άκουγαν και μετά από 2 μήνες κοιτάζοντας η μία την άλλη ξέσπασαν σε γέλια. Αφού τελείωσα την ομιλία, ρώτησα αυτές τις 2 νεαρές κυρίες τι ήταν τόσο αστείο στην ομιλία μου και αυτές μου είπαν: Προσπαθούσαμε τόσο πολύ να καταλάβουμε τα αγγλικά σου, και ξαφνικά διαπιστώσαμε πως μιλούσες Γιαπωνέζικα. Έτσι σταμάτησα να μιλάω Ιαπωνικά εκείνες τις μέρες.

Αφού μάθαμε τη γλώσσα σε επίπεδο που μπορούσαμε να συνεννοηθούμε με τους ανθρώπους και μπορούσαμε να χειριζόμαστε την ιαπωνική με ευκολία, αρχίσαμε με τους σπουδαστές μας να μελετάμε στην ιαπωνική γλώσσα. Κατευθείαν σταμάτησαν τα 2/3 των μελετών μας και έτσι τελικά διαπιστώσαμε ποιος ενδιαφερόταν απλά για εμάς και ποιος για την αλήθεια.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα 10 πρώτα χρόνια στην Ιαπωνία υπήρχαν σχεδόν 60 ιεραπόστολοι και 1000 ευαγγελιζόμενοι στη χώρα. Τώρα, όμως, υπάρχει αύξηση στην Ιαπωνία 1000 ευαγγελιζομένων κάθε μήνα. Αλλά το έργο άρχισε να ανθίζει πραγματικά όταν οικογένειες ήρθαν στην αλήθεια και αυτές οι οικογένειες δημιούργησαν τη βάση των εκκλησιών. Αν υπήρχαν 2-3 καλές οικογένειες, ο σύζυγος η σύζυγος και τα παιδιά στην αλήθεια, ήταν μια βάση πάνω στην οποία μπορούσε κανείς να οικοδομήσει. Και αυτό ήταν κάτι που συντέλεσε στην μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε στο έργο στην Ιαπωνία. Γνωρίζουμε ότι ο Ιεχωβά επιταχύνει το έργο, κι εδώ στην προκειμένη περίπτωση, το επιτάχυνε 120 φορές τα πρώτα χρόνια που γινόταν ιεραποστολικό έργο στην Ιαπωνία.

Δεν υπάρχει τίποτα εδώ πάνω στη Γη, που να μπορεί να συγκριθεί με την οργάνωση του Ιεχωβά, ούτε κάτι από όσα έκανε ο Ιεχωβά στους βιβλικούς χρόνους, που να μπορεί να συγκριθεί με αυτό που επιτελεί τώρα. Μπορώ να πω ότι είναι μεγάλο προνόμιο να μπορεί κανείς να είναι σε επαφή με τον αγωγό που χρησιμοποιεί ο Ιεχωβά σήμερα. Αναπολώντας εκείνα τα χρόνια εκτιμούμε τα προνόμια που είχαμε. Μας έκαναν να νιώθουμε ταπεινοί και ότι θα έπρεπε να γίνουμε ακόμα πιο ταπεινοί. Εν τέλει καταλαβαίνουμε ότι όλοι μας δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από μια χούφτα χώμα. Είναι θαυμάσιο το ότι ο Ιεχωβά μας χρησιμοποίησε σε μια ενωμένη αδελφότητα. Η οργάνωσή Του είναι το πιο ευλογημένο μέρος στη γη σήμερα και η χαρά είναι διάχυτη σε αυτήν. Γι αυτό πρέπει να παραμείνουμε προσκολλημένοι σε αυτήν και ο Ιεχωβά σίγουρα θα μας ευλογήσει.

Αν έχετε τις περιστάσεις να διευρύνετε την διακονία σας εκεί όπου η ανάγκη είναι μεγαλύτερη, όπως έκανε ο αδελφός Barry και η σύζυγός του, σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Είχα το προνόμιο να υπηρετήσω στα νησιά Φίτζι πριν από μερικά χρόνια και έχω πολύ γλυκές αναμνήσεις από την διαμονή μου εκεί. Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να μετακομίσετε σε μια άλλη χώρα που η ανάγκη είναι μεγαλύτερη. Μπορείτε να ρωτήσετε τον επίσκοπο περιοχής για να μάθετε αν υπάρχει ανάγκη τοπικά στην περιοχή σας.

Τώρα θα γνωρίσετε το ζεύγος Γκονό οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στο Μπέθελ για 44 χρόνια. Ο αδελφός Γκονό υπηρέτησε ως συντονιστής στο Μπέθελ της Ολλανδίας μέχρι το 1990. Οι δυο τους αναπολούν την μακροχρόνια υπηρεσία που πρόσφεραν στον Ιεχωβά θέτοντας προτεραιότητες αρκετά νωρίς στη ζωή τους και οι οποίες τους άλλαξαν τη ζωή.

-Μεγάλωσα στην αλήθεια. Βαπτίστηκα όταν ήμουν περίπου 11 χρονών μαζί με τον πατέρα μου. Η οικογένειά μου ήταν πολύ θεοκρατική. Οι γονείς μου ήταν ζηλωτές στο έργο . Παρακολουθούσαμε όλες τις συναθροίσεις και έτσι ήμασταν μια πολύ πνευματική οικογένεια. Η οικογένειά μας ήταν μια ζεστή φωλιά κατάλληλη για να μεγαλώσω.
Στην ηλικία των 20 με κάλεσαν για τη στρατιωτική μου θητεία. Αρνήθηκα κι έτσι έπρεπε να πάω στη φυλακή. Ακόμα θυμάμαι τη στιγμή που μπήκα στο κελί και άκουσα εκείνη τη βαριά πόρτα να κλείνει πίσω μου και το κλειδί να στρίβει κάμποσες φορές στην κλειδαριά.
Έμεινα μόνος μου, και εκείνες τις ημέρες που ήμουν εκεί αναρωτιόμουν : γιατί είμαι εδώ; Είμαι εδώ για να κάνω ό,τι κάνουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ή αυτή είναι η προσωπική μου απόφαση που βασίζεται στα προσωπικά μου πιστεύω ; Στην πραγματικότητα ήρθα αντιμέτωπος με τον ίδιο μου τον εαυτό. Για πρώτη φορά στη ζωή μου, ένιωσα το αίσθημα ότι έκανα κάτι για τον Ιεχωβά και αυτό ενίσχυσε την πίστη μου. Ήταν σημείο στροφής στη ζωή μου.

-Αρραβωνιαστήκαμε όταν ο Γουίλι ήταν στη φυλακή. Κι επειδή εκείνον τον καιρό οι εκδόσεις της Σκοπιάς απαγορεύονταν μέσα στη φυλακή, έφτιαχνα χειρόγραφα αντίγραφα της Σκοπιάς και του τα έστελνα.

-Εγώ στα γράμματά μου της εξέφραζα την αγάπη μου κι εκείνη μου έστελνε αντίγραφα της Σκοπιάς. Όταν αποφυλακίστηκα , περίπου 2 χρόνια μετά, παντρευτήκαμε και βρήκα μια καλοαμειβόμενη εργασία. Είχαμε ένα όμορφο σπίτι, ένα καλό αυτοκίνητο και η Φρίντα δεν χρειαζόταν να εργάζεται. Είχαμε πετύχει το σκοπό μας. Το μέλλον μας διαγραφόταν λαμπρό!

-Λίγο μετά το γάμο μας προσκαλέσαμε τον επίσκοπο περιοχής για να φάμε βραδινό μαζί και κατά τη διάρκεια του γεύματος μας κοίταξε και μας είπε : Πείτε μου κάτι. Γιατί δεν κάνετε σκαπανικό; Ήταν μια πολύ απότομη ερώτηση που δεν μπορούσαμε να απαντήσουμε. Δεν είχαμε σκεφτεί την πιθανότητα να κάνουμε σκαπανικό. Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω το λόγο που δεν κάναμε σκαπανικό.

Ως νεαρό κορίτσι ήθελα να κάνω σκαπανικό ή ακόμα και να γίνω ιεραπόστολος. Τότε ήθελα να κάνω σκαπανικό αλλά δεν μπορούσα, και τώρα μπορούσα αλλά δεν έκανα.

-Μέχρι εκείνη τη στιγμή πιστεύαμε ότι όσα κάναμε τότε ήταν σωστά. Εκτός του ότι είχα ζήλο για την αλήθεια, προσπαθούσα να φροντίζω την αγαπημένη μου σύζυγό όσο καλύτερα μπορούσα, αλλά το σκαπανικό ήταν ο καλύτερος τρόπος για να την φροντίζω.

-Εκείνο το βράδυ προσευχηθήκαμε στον Ιεχωβά και του είπαμε ότι θα τον εμπιστευόμασταν απόλυτα, σύμφωνα με το Ματθαίο 6:33, και αυτό κάναμε.

-Την ίδια εβδομάδα παραιτήθηκα από τη δουλειά μου και βάλαμε ενοικιαστήριο στο σπίτι μας. Λίγο αργότερα μετακομίσαμε σε ένα μικρό διαμέρισμα και έτσι ξεκινήσαμε μια καινούρια ζωή κάνοντας σκαπανικό.

-Και βέβαια απαιτήθηκαν κάποιες θυσίες. Το προηγούμενο σπίτι μας είχε τα πάντα. Ενώ τώρα στο καινούριο μας διαμέρισμα δεν είχαμε καν ντουζ. Αλλά γνωρίζαμε ότι είχαμε κάνει τη σωστή επιλογή. Ο Ιεχωβά θα ήταν Αυτός που θα μας προμήθευε τα πάντα από εκεί και πέρα.

-Απολαμβάναμε πραγματικά την υπηρεσία προς τον Ιεχωβά σαν ζευγάρι. 4 μήνες μετά διοριστήκαμε ειδικοί σκαπανείς και μετά ακολούθησαν πολλά προνόμια υπηρεσίας».

-Ο Γουίλι είχε το προνόμιο να παρακολουθήσει τη σχολή Γαλαάδ. Προσκλήθηκε εκείνος, όχι όμως εγώ, και αυτό ήταν μια θυσία βέβαια. Αργότερα, όμως, είχα το προνόμιο να είμαι μαζί με τον Γουίλιαμ, ενώ επισκεπτόταν διαφορετικά Γραφεία τμήματος σε όλο τον κόσμο. Αυτό ήταν μια πραγματική ευλογία!

Η ολοχρόνια υπηρεσία, μας έχει προσφέρει μια ζωή γεμάτη νόημα. Είναι πολύ ευχάριστο τώρα να συνειδητοποιούμε ότι χρησιμοποιήσαμε τις δυνάμεις μας για να επιζητούμε πρώτα τη βασιλεία του Θεού.

Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, που κάποιος μας υποκίνησε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις σχεδόν αμέσως μετά το γάμο μας. Ο Ιεχωβά μας έχει ευλογήσει σε όλη αυτή την πορεία.

Κοιτώντας πίσω, αυτά τα 47 χρόνια της ολοχρόνιας υπηρεσίας ,νιώθουμε ότι είχαμε μια πνευματικά πλούσια ζωή. Είμαστε τόσο χαρούμενοι που, είχαμε προσκαλέσει τον επίσκοπο περιοχής για φαγητό, εκείνο το βράδυ!

Το ζεύγος Γκονό έκανε σωστές επιλογές και ο Ιεχωβά τους ευλόγησε πλούσια. Όλοι μας, όμως, παίρνουμε αποφάσεις κάθε μέρα, άλλες μικρές και άλλες μεγάλες. Μερικές φαινομενικά μικρές αποφάσεις, μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους. Με αυτό υπόψη ας δώσουμε προσοχή στο ακόλουθο απόσπασμα, από την πρωινή λατρεία στο Μπέθελ, που επικεντρώνεται στη σοβαρότητα του να ξεριζώνουμε αμέσως τις ακατάλληλες επιθυμίες.

Όπως είπαμε και λίγο νωρίτερα, ίσως να φαίνεται ότι θα μιλήσουμε για τον γάμο. Ας κοιτάξουμε το εδάφιο 6, το σημερινό μας εδάφιο, βλέπουμε ότι λέει: Αυτό που ο Θεός συνέζευξε, άνθρωπος να μην το χωρίζει. Αν κοιτάξουμε και στο εδάφιο 3 θα διαπιστώσουμε πως το θέμα της συζήτησης εδώ, ήταν το διαζύγιο. Ο Ιησούς χρησιμοποίησε το εδάφιο που εξετάζουμε σήμερα, για να τονίσει την άποψη του Θεού για το διαζύγιο. Δείτε πιο κάτω το εδάφιο 9. Λέει: Σας λέω ότι όποιος από εσάς διαζευχτεί τη σύζυγό του εκτός εξαιτίας πορνείας, και παντρευτεί άλλη μοιχεύει. Εφόσον τώρα το θέμα μας είναι ο γάμος και το διαζύγιο , μήπως δεν αφορά τους ανύπαντρους αδελφούς μας; Όχι. Μερικές φορές το άτομο που γίνεται η αιτία να διαλυθεί ο δεσμός του γάμου, φαίνεται πως είναι ένα ανύπαντρο άτομο. Η πρώτη πρόταση στα σχόλια της Σκοπιάς λέει: Είτε είμαστε ανύπαντροι είτε παντρεμένοι όλοι χρειάζεται να έχουμε κατά νου τα λόγια του Ιησού. Συμβαίνει άραγε και στη Χριστιανική εκκλησία να επιθυμεί κανείς το σύζυγο κάποιου άλλου ατόμου; Ναι. Πώς συμβαίνει αυτό; Αν κοιτάξετε την τρίτη πρόταση στα σημερινά σχόλια από τη Σκοπιά θα δείτε ότι λέει: Αν ο Χριστιανός αρχίζει να υποθάλπει … -να λοιπόν πως ξεκινάει- με το να ξεκινήσει κάποιος να φιλοξενεί μια εσφαλμένη επιθυμία. Και συνεχίζει το άρθρο: Αυτός ή αυτή θα πρέπει να την αποβάλει κατευθείαν ακόμα και αν αυτό σημαίνει μεγάλο συναισθηματικό πόνο, για να εμποδίσει μια τέτοια εγωιστική επιθυμία από το να αναπτυχθεί περεταίρω. Το σημείο, που γίνεται αντιληπτό σε αυτήν εδώ την πρόταση , είναι πως το άλλο άτομο σε αυτό το στάδιο δεν γνωρίζει ότι κάποιο άτομο τρέφει εσφαλμένες επιθυμίες για αυτό.

Η επιθυμία μόλις ξεκινάει να διαπλάθεται. Και βλέπετε πώς ακριβώς αναφέρεται; Η Σκοπιά δεν λέει αυτός και αυτή πρέπει να αποβάλουν την επιθυμία αλλά αυτός ή αυτή πρέπει να δράσει άμεσα. Άρα σε αυτό το στάδιο η επιθυμία παραμένει σε ένα μόνο άτομο. Αλλά, πώς μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια εσφαλμένη επιθυμία; Στον κόσμο, συνήθως, ξεκινάει επειδή κάποιο άτομο μπορεί να θεωρηθεί πολύ ελκυστικό εμφανισιακά και σε μια στιγμή να αναπτυχτούν αισθήματα και για τα περαιτέρω. Αλλά εμείς έχουμε εκπαιδευτεί από το λόγο του Θεού. Έχουμε υψηλούς κανόνες ηθικής. Μέσα στην εκκλησία ή ακόμα και εδώ στο Μπέθελ η επιθυμία μπορεί να αναπτυχθεί, όχι τόσο εξαιτίας της εμφάνισης, αλλά από το συναισθηματικό δέσιμο που μπορεί να προκύψει. Συνήθως, το λύσιμο του δεσμού του γάμου συμβαίνει, όταν ένα τρίτο άτομο περνάει πολλές ώρες με έναν από τους δύο συζύγους. Και αυτό δεν γίνεται αναγκαστικά με κακό κίνητρο. Σκεφτείτε το εξής σενάριο: Έναν ανύπαντρο σκαπανέα και μια παντρεμένη σκαπάνισα. Σίγουρα περνάνε περισσότερο χρόνο μαζί απ’ ότι θα πέρναγαν αν ένας από τους δύο δεν έκανε σκαπανικό. Κατά διαστήματα ταξιδεύουν και στο ίδιο αυτοκίνητο για να πάνε στον έργο. Με τον καιρό γνωρίζει ο ένας τον άλλο καλύτερα. Αυτές είναι οι συνθήκες που επικρατούν όσον αφορά αυτά τα δύο άτομα. Και αυτό οδηγεί σε εκείνο που αναφέρει η τρίτη πρόταση στα σχόλιά μας. Ο ένας από τους δύο, επειδή αρχίζει να γνωρίζει τον άλλο καλύτερα, ίσως αρχίζει να διαπλάθει μια εσφαλμένη επιθυμία την οποία όμως πρέπει να αποβάλει αμέσως, διαφορετικά υπάρχει μια ολόκληρη σειρά θλιβερών γεγονότων που θα ακολουθήσουν. Πιθανόν η παντρεμένη αδελφή μας να καταλήξει χωρισμένη. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και εδώ στο Μπέθελ, αν κάποιος αδελφός και μια αδελφή εργάζονται μαζί κάθε μέρα. Ανοίξτε τη Γραφή σας στο Κολοσσαείς 3:5 παρακαλώ. Τα σχόλια στη Σκοπιά λένε: αποβάλετε την επιθυμία. Στους Κολοσσαείς αναφέρεται: νεκρώστε την επιθυμία. Αλλά εντοπίστε τι μπορεί να συμβεί αν δεν αποβάλουμε αμέσως την επιθυμία. Κολοσσαείς 3:5 , λέει: Νεκρώστε…, νεκρώστε λοιπόν τα μέλη του σώματός σας τα οποία είναι πάνω στη γη όσον αφορά την πορνεία , την ακαθαρσία , τη σεξουαλική όρεξη, τη βλαβερή επιθυμία και την πλεονεξία η οποία είναι ειδωλολατρία. Εδώ παρουσιάζονται τα 5 στάδια που μπορεί να ακολουθήσουν με σειρά σοβαρότητας, με το πιο σοβαρό να εμφανίζεται πρώτο. Κοιτάξτε τώρα το πέμπτο στάδιο. Πλεονεξία. Η προηγούμενη μετάφραση που χρησιμοποιούσαμε, έλεγε αμαρτία σε αυτό το σημείο, αλλά το ουσιαστικό ζήτημα είναι όντως η πλεονεξία. Παρατηρήστε τώρα το προηγούμενο στάδιο. Βλαβερή, ή μπορούμε να πούμε αμαρτωλή επιθυμία. Αν δεν την αποβάλουμε άμεσα, σε αυτό το στάδιο, θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο. Ένα βήμα παραπέρα λέει: σεξουαλική όρεξη, και αν δεν την νεκρώσουμε, σε αυτό το στάδιο, πάμε ένα στάδιο παραπέρα : ακαθαρσία. Αν και δεν έχει γίνει τίποτα, μεταξύ των δύο ατόμων ακόμα, αυτή η κατάσταση ορίζεται ως ακαθαρσία. Και αν δεν προσέξουμε, ούτε σε αυτό το βήμα, θα καταλήξουμε στο πιο σοβαρό. Θα συμβεί το πρώτο. Πορνεία. Με το ενδεχόμενο να διαλυθεί ο γάμος του ενός ατόμου.

Σίγουρα θέλουμε οι σκαπανείς μας να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί, είτε είναι ελεύθεροι είτε παντρεμένοι. Κι είναι επίσης αδύνατον να διευθετήσουμε έτσι τις περιστάσεις κι εδώ στο Μπέθελ, ώστε να μην δουλεύουν οι αδελφοί και οι αδελφές μαζί. Άρα τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μας για να προστατευτούμε και να εμποδίσουμε αυτή την εσφαλμένη επιθυμία από το να αναπτυχθεί; Σας παρακαλώ γυρίστε στο εδάφιο Ιώβ 31:1 Εξετάσαμε αρκετά εδάφια πριν. Αλλά είναι σημαντικό να θυμηθούμε κι αυτό. Ιώβ 31:1 Γνωρίζουμε ότι ο Ιώβ ήταν τηρητής ακεραιότητας, αλλά να θυμάστε ότι ήταν ένας ατελής άνθρωπος που ήταν τηρητής ακεραιότητας. Είχε κάποιες σκέψεις και επιθυμίες που τον βασάνιζαν. Αλλά τι έκανε για να εμποδίσει την επιθυμία από το να αναπτυχτεί περισσότερο; Το εδάφιο Ιώβ 31:1 είναι γνωστό σε όλους μας : Διαθήκη σύναψα με τα μάτια μου. Πώς λοιπόν να δώσω προσοχή σε παρθένα; Γιατί να υποκινήθηκε να συνάψει διαθήκη ο Ιώβ με τα μάτια του για να μην γεννηθεί στο μυαλό του κάποια ακατάλληλη επιθυμία για άλλη γυναίκα; Προφανώς ήξερε κάποιες τάσεις που είχε. Και έτσι έλαβε αυτά τα σκληρά μέτρα για να τις εμποδίσει από το να αναπτυχθούν περισσότερο. Αν λοιπόν κάποιοι αρχίσουν να υποθάλπουν μια εσφαλμένη επιθυμία, ιδιαίτερα εκείνοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού, γιατί να μην συνάψουν κι εκείνοι μια διαθήκη με τα μάτια τους ; Γράψτε μια διαθήκη, υπογράψτε την και σημειώστε την ημερομηνία σε αυτήν. Βάλτε την στο πορτοφόλι σας ή δίπλα στον υπολογιστή και ανασκοπείτε την ανά διαστήματα. Αν υποκύψετε στην επιθυμία , κρατήστε αυτή τη διαθήκη και γράψτε μια καινούργια , υπογράψτε την και γράψτε ξανά την ημερομηνία. Κατά καιρούς μπορείτε να συγκρίνετε τις ημερομηνίες της κάθε διαθήκης, και να παρατηρείτε την πρόοδό σας. Η εσφαλμένη επιθυμία μπορεί να γίνεται όλο και πιο διεφθαρμένη. Δείτε την ακολουθία των συνεπειών που αναφέρονται εδώ στον εδάφιο Ιώβ 31:3. …συμφορά για κάποιον που αδικοπραγεί και δυστυχία γι αυτούς που πράττουν βλαβερά πράγματα. Εδάφιο 4: Ο Ιεχωβά δεν βλέπει την οδό του. Εδάφιο 6: Αυτός θα με ζυγίσει σε ακριβή ζυγαριά και θα γνωρίσει ο Θεός την ακεραιότητά μου. Είναι άραγε τόσο εσφαλμένη η ακατάλληλη επιθυμία; Είναι σοφό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και το να συνεχίζουμε να κοιτάμε κάτι κακό, ωθεί την καρδιά μας σε εσφαλμένη πορεία. Παρατηρήστε το εδάφιο 7: Αν τα βήματά μου παρεκκλίνουν από την οδό ή η καρδιά μου περπάτησε ακλουθώντας τα μάτια μου… και τώρα το εδάφιο 9, το οποίο έχει το ίδιο περιεχόμενο με το εδάφιο 1. Αν η καρδιά μου δελεάστηκε προς κάποια γυναίκα… Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα από αυτά τα εξελισσόμενα γεγονότα; Μια δικαστική υπόθεση. Κοιτάξτε το εδάφιο 11: Διότι αυτό θα ήταν έκλυτη διαγωγή. Και θα ήταν σφάλμα για να το χειριστούν οι δικαστές.

Έτσι ως συμπέρασμα ας θυμόμαστε: Αυτό που ο Θεός συνέζευξε , άνθρωπος να μην το χωρίζει.

Αυτές ήταν πολύ καλές συμβουλές για όλους μας. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να βρείτε και άλλα βίντεο από την πρωινή λατρεία στο πρόγραμμα του καναλιού μας.

Στην συνέλευση περιφερείας 2013 πήραμε το DVD: Η επιστροφή του Ασώτου. Έχετε σκεφτεί τι απαιτείται για τη δημιουργία μιας τέτοιας ταινίας; Αν θέλετε να μάθετε, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του καναλιού μας jw broadcasting . Επιλέξτε αναζήτηση βίντεο και ανοίξτε το παράθυρο δραστηριότητες. Εκεί μπορείτε να δείτε το χρονικό της δημιουργίας αυτής της ταινίας.

Είμαστε πραγματικά χορτασμένοι από πνευματική άποψη από την πληθώρα της έντυπης ύλης, αλλά και των εβδομαδιαίων συναθροίσεων. Και πόσο εκτιμάμε που το Κυβερνών Σώμα αποφάσισε να συγχωνέψει τις συναθροίσεις ώστε να έχουμε ένα ελεύθερο απόγευμα κάθε εβδομάδα για προσωπική μελέτη ή οι παντρεμένοι αδελφοί μας για οικογενειακή λατρεία! Οι πατέρες που έχουν μικρά παιδιά παροτρύνονται να διεξάγουν την οικογενειακή λατρεία με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτός ο χρόνος να είναι ευχάριστος για όλα τα μέλη της οικογένειας. Αλλά, τι γίνεται αν είστε μόνο εσείς και η σύζυγος σας στην οικογένεια; Παρακολουθήστε αυτό το ενδιαφέρον βίντεο ενός ζευγαριού καθώς αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις.

Αλλαγή: Συμβαίνει πολύ συχνά στην ζωή. Το να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή δεν είναι πάντα εύκολο. Σαν οικογένεια πάντα προσπαθούσαμε να βάζουμε τον Ιεχωβά και το θέλημα του στην πρώτη θέση. Και τώρα έχει έρθει πάλι η ώρα για αλλαγή. Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω. Η οικογενειακή λατρεία ήταν πάντα σημαντικό κομμάτι του πνευματικού μας προγράμματος. Θεωρούσαμε τη μελέτη με τα παιδιά μας κάτι το φυσιολογικό. Η μελέτη διεξαγόταν ομαλά και την απολαμβάναμε. Όμως, όταν και το τελευταίο από τα παιδιά μας έφυγε από το σπίτι, αντιμετωπίσαμε πρόβλημα. Μου προκαλούσε αμηχανία να μελετήσω μόνος με την γυναίκα μου. Η οικογενειακή λατρεία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια βαρετή διαδικασία. Σιγά- σιγά η κατάσταση γινόταν όλο και χειρότερη, ώσπου τελικά σταματήσαμε. Κάποιες φορές με την αλλαγή απλά χρειαζόμαστε μια αφύπνιση. Είχα σχεδόν ξεχάσει πόσο επιμελής ήταν η σύζυγος μου στην μελέτη της Γραφής. Πώς θα μπορούσα να κάνω την οικογενειακή λατρεία πιο απολαυστική για εκείνη, για τον εαυτό μου και για τους δυο μας; Έπρεπε να κάνω κάτι. Ο πιστός και φρόνιμος δούλος ενθάρρυνε, ανέκαθεν, τους συζύγους να μελετούν με τις συζύγους τους. Έκανα στοχασμό γύρω από το εδάφιο 1 Πέτρου 3:7 όπου λέει: « Εσείς σύζυγοι… συνεχίστε να κατοικείτε μαζί τους σύμφωνα με την γνώση. Να τους αποδίδετε τιμή». Συλλογίστηκα το παράδειγμα του Αβραάμ και της Σάρρας. Κατά κάποιον τρόπο ο Αβραάμ έπρεπε να προσαρμοστεί για να δίνει προσοχή στα αισθήματα της γυναίκας του. Στην πραγματικότητα ο Ιεχωβά του είπε: «Άκουσε την». Εγώ , όμως, άκουγα την σύζυγο μου; Όπως ο Αβραάμ με την Σάρρα, είχε έρθει και για μας η ώρα να κάνουμε μια συζήτηση από καρδιάς. Τη διαβεβαίωσα ότι τα αισθήματα της είχαν πραγματική σημασία για μένα και ότι με λίγη δημιουργική διάθεση θα έβρισκα ύλη που θα ενδιέφερε και τους δυο μας. Η μελέτη μας μπορούσε να γίνει πιο απολαυστική. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια καινούρια αρχή. Η οικογενειακή λατρεία, τώρα, έχει γίνει συναρπαστική κι έχει φέρει μια φρεσκάδα ανανέωσης στον γάμο μας. Στην πραγματικότητα είναι το αποκορύφωμα της εβδομάδας μας. Έχοντας ποικιλία στην μελέτη μας, η ζωή μας τώρα είναι πιο πλούσια και γεμάτη νόημα. Ναι, η αλλαγή μπορεί να φέρει καινούριες προκλήσεις, αλλά , επίσης, δημιουργεί καινούριες ευκαιρίες. Με τον καιρό ερχόμαστε ο ένας πιο κοντά στον άλλο και, σαν ζευγάρι, πλησιάζουμε όλο και περισσότερο τον Ιεχωβά.

Εντοπίσατε πώς ο αδελφός ανέλαβε την πρωτοβουλία να αλλάξει τον τρόπο που μελετούσαν, ώστε να γίνει πάλι ευχάριστος και εποικοδομητικός; Ερεύνησε το θέμα και έθεσε σε εφαρμογή διάφορες μεθόδους για να ζωντανέψει και πάλι την οικογενειακή τους λατρεία. Είναι ένα καλό παράδειγμα που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι μας, αν καταλάβουμε ότι η δική μας μέθοδος, δεν εποικοδομεί την καρδιά ή το μυαλό μας.

Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος αυτού του συστήματος πραγμάτων, τόσο περισσότερο χρειάζεται να έχουμε κατά νου πως ο Ιεχωβά πάντα προμηθεύει για τον λαό του. Για παράδειγμα σκεφτείτε τα λόγια του Ιησού στο Λουκάς 21 :11. Είπε: Και θα υπάρξουν μεγάλοι σεισμοί, και στον έναν τόπο μετά τον άλλον επιδημίες και πείνες. Αν εσείς έχετε επηρεαστεί από κάποια φυσική καταστροφή, να είστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά γνωρίζει τι περνάτε και τι έχετε ανάγκη και η οργάνωσή Του θα κάνει ό,τι μπορεί για να σας παράσχει βοήθεια. Αυτό είναι και το θέμα του μουσικού βίντεο που ακολουθεί: Δεν θα σας ξεχάσουμε.

Ήταν χαρά μας που ήσασταν μαζί μας στο πρόγραμμα του Νοεμβρίου. Όπως τονίστηκε, ο Ιεχωβά μας προμηθεύει θεοκρατική εκπαίδευση και μεταφράσεις σε εκατοντάδες γλώσσες, υποκινώντας μας να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε στην υπηρεσία του. Ακόμα και αν προσωπικά δεν είμαστε σε θέση να μετακομίσουμε σε μια άλλη χώρα ή σε κάποια άλλη εκκλησία, πρέπει να κάνουμε πάντα το καλύτερο που μπορούμε στην υπηρεσία του Ιεχωβά, όπως τόνισαν τα παραδείγματα που είδαμε σήμερα. Στην επιστολή 1 Τιμόθεον 4:10 επιβεβαιώνεται ο σκοπός που εργαζόμαστε σκληρά και αγωνιζόμαστε, επειδή έχουμε στηρίξει την ελπίδα μας σε έναν ζωντανό Θεό, ο οποίος είναι Σωτήρας κάθε είδους ανθρώπων, ειδικά εκείνων που είναι πιστοί.

Ναι, σκοπός μας είναι ο Ιεχωβά να μας θεωρεί πιστούς. Μόνο τότε έχουμε βέβαιη ελπίδα για το μέλλον, γνωρίζοντας ότι θα μας παρέχει στήριξη τώρα και στην αιωνιότητα. Θα ήθελα σαν επίλογο του προγράμματος μας, να δούμε μερικές φωτογραφίες από το κατασκευαστικό έργο των νέων Παγκόσμιων Κεντρικών μας Γραφείων, στο Γουόργουικ της Νέας Υόρκης. Πάνω από 1500 αδελφοί και αδελφές εργάζονται κάθε μέρα σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Είμαι σίγουρος, και όλοι θα συμφωνείτε, πιστεύω, πως ο Ιεχωβά είναι Αυτός που μας καθοδηγεί. Ως την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε, σας χαιρετούμε από το jw broadcasting στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Απόδοση εξ ακοής από ομάδα αδελφών


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: