1914 – 2014 100 Χρόνια Βασιλείας – Πώς σας Επηρεάζουν;

«Μεγάλα και θαυμαστά είναι τα έργα σου, Ιεχωβά Θεέ, . . . Βασιλιά της αιωνιότητας».—ΑΠΟΚ. 15:3.

ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ βουνό κοντά στην Καπερναούμ την άνοιξη του 31 Κ.Χ., ο Ιησούς Χριστός δίδαξε τους ακολούθους του να προσεύχονται: «Ας έρθει η βασιλεία σου». (Ματθ. 6:10) Σήμερα, πολλοί αμφιβάλλουν αν θα έρθει ποτέ αυτή η Βασιλεία. Εμείς όμως είμαστε βέβαιοι ότι οι ειλικρινείς προσευχές μας για τον ερχομό της Βασιλείας του Θεού θα απαντηθούν.

images

Ο Ιεχωβά θα χρησιμοποιήσει τη Βασιλεία για να ενοποιήσει την οικογένειά του στον ουρανό και στη γη. Αυτός ο θεϊκός σκοπός θα εκπληρωθεί. (Ησ. 55:10, 11) Στην πραγματικότητα, ο Ιεχωβά έχει ήδη γίνει Βασιλιάς στην εποχή μας! Τα συναρπαστικά γεγονότα των τελευταίων 100 χρόνων το αποδεικνύουν αυτό. Ο Θεός επιτελεί μεγάλα και θαυμαστά έργα για εκατομμύρια όσιους υπηκόους. (Ζαχ. 14:9· Αποκ. 15:3) Ωστόσο, το ότι ο Ιεχωβά έχει ήδη γίνει Βασιλιάς δεν είναι το ίδιο με τον ερχομό της Βασιλείας του Θεού για τον οποίο μας δίδαξε ο Ιησούς να προσευχόμαστε. Πώς διαφέρουν αυτά τα δύο πράγματα, και πώς μας επηρεάζουν;

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΘΡΟΝΙΣΕΙ Ο ΙΕΧΩΒΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΡΑΣΗ

Καθώς ο 19ος αιώνας έφτανε προς το τέλος του, άρχισε να πέφτει φως σε μια προφητεία την οποία κατέγραψε ο Δανιήλ πριν από 2.500 χρόνια: «Στις ημέρες εκείνων των βασιλιάδων, ο Θεός του ουρανού θα εγκαθιδρύσει μια βασιλεία η οποία ποτέ δεν θα καταστραφεί». (Δαν. 2:44) Οι Σπουδαστές της Γραφής επισήμαιναν επί δεκαετίες ότι το έτος 1914 θα ήταν καθοριστικό. Πολλοί άνθρωποι εκείνον τον καιρό ήταν αισιόδοξοι. Όπως αναφέρει κάποιος συγγραφέας: «Ο κόσμος του 1914 ήταν γεμάτος ελπίδες και υποσχέσεις». Όταν ξέσπασε όμως ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος το ίδιο εκείνο έτος, η Γραφική προφητεία επαληθεύτηκε. Οι πείνες, οι σεισμοί και οι επιδημίες που ακολούθησαν, καθώς και η εκπλήρωση άλλων Γραφικών προφητειών, απέδειξαν περίτρανα ότι ο Ιησούς Χριστός είχε αρχίσει να κυβερνάει στον ουρανό ως ο Βασιλιάς της Βασιλείας του Θεού το 1914.* Ενθρονίζοντας τον Γιο του ως Μεσσιανικό Βασιλιά, ο Ιεχωβά είχε γίνει όντως Βασιλιάς με μια καινούρια έννοια!

Η πρώτη αποστολή του νεοενθρονισμένου Βασιλιά ήταν να πολεμήσει τον πρώτιστο Αντίδικο του Πατέρα του, τον Σατανά. Ο Ιησούς και οι άγγελοί του έδιωξαν από τον ουρανό τον Διάβολο και τους δαίμονές του. Αυτό έφερε μεγάλη χαρά στον ουρανό αλλά πρωτοφανείς συμφορές στη γη. (Διαβάστε Αποκάλυψη 12:7‐9, 12) Κατόπιν, ο Βασιλιάς έστρεψε την προσοχή του στους επίγειους υπηκόους του για να τους εξαγνίσει, να τους εκπαιδεύσει και να τους οργανώσει ώστε να κάνουν το θέλημα του Θεού. Ας εξετάσουμε πώς η ανταπόκρισή τους σε αυτή την τρίπτυχη δράση της Βασιλείας θέτει ένα καλό παράδειγμα για εμάς σήμερα.

Ο ΜΕΣΣΙΑΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΞΑΓΝΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΣΙΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΟΥ

Αφού πρώτα ο ενθρονισμένος Βασιλιάς Ιησούς καθάρισε τους ουρανούς από τη φθοροποιά επιρροή του Σατανά και των δαιμόνων του, ο Ιεχωβά τού έδωσε την οδηγία να επιθεωρήσει και να εξαγνίσει την πνευματική κατάσταση των ακολούθων του στη γη. Ο προφήτης Μαλαχίας το περιέγραψε αυτό ως πνευματικό καθαρισμό. (Μαλ. 3:1‐3) Η ιστορία δείχνει ότι αυτός ο καθαρισμός συνέβη από το 1914 ως το πρώτο μέρος του 1919.* Για να είμαστε μέρος της παγκόσμιας οικογένειας του Ιεχωβά, πρέπει να είμαστε καθαροί, άγιοι. (1 Πέτρ. 1:15, 16) Πρέπει να παραμένουμε αμόλυντοι από την ψεύτικη θρησκεία και την πολιτική του κόσμου.

Ο Ιησούς χρησιμοποίησε κατόπιν τη βασιλική εξουσία του για να διορίσει έναν “πιστό και φρόνιμο δούλο”. Αυτός ο δούλος θα παρείχε σε τακτική βάση ωφέλιμη πνευματική τροφή σε όλους όσους αποτελούν το «ένα ποίμνιο» που έχει ο Ιησούς υπό τη φροντίδα του. (Ματθ. 24:45‐47· Ιωάν. 10:16) Από το 1919, μια μικρή ομάδα χρισμένων αδελφών εκπληρώνουν όσια τη βαριά ευθύνη που έχουν να τρέφουν το «υπηρετικό προσωπικό». Η αφθονία πνευματικής τροφής που παρέχεται μέσω αυτού του αγωγού μάς βοηθάει να αναπτυσσόμαστε στην πίστη. Μας κάνει πιο αποφασισμένους να παραμένουμε πνευματικά, ηθικά, διανοητικά και σωματικά καθαροί. Επιπρόσθετα, αυτή η πνευματική τροφή μάς εκπαιδεύει και μας εξοπλίζει ώστε να συμμετέχουμε πλήρως στο πιο σημαντικό έργο που γίνεται σήμερα πάνω στη γη. Αξιοποιείτε εσείς στο πλήρες αυτές τις προμήθειες;

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ

Όταν ο Ιησούς άρχισε τη διακονία του στη γη, ανήγγειλε: «Και σε άλλες πόλεις πρέπει να διακηρύξω τα καλά νέα της βασιλείας του Θεού, επειδή για αυτό στάλθηκα». (Λουκ. 4:43) Επί τριάμισι χρόνια, ο Ιησούς έκανε αυτό το έργο επίκεντρο της ζωής του. Έδωσε στους μαθητές του την οδηγία: «Καθώς πηγαίνετε, να κηρύττετε λέγοντας: “Η βασιλεία των ουρανών έχει πλησιάσει”». (Ματθ. 10:7) Μετά την ανάστασή του, προείπε ότι οι ακόλουθοί του θα μετέδιδαν αυτό το άγγελμα «ως το πιο απομακρυσμένο μέρος της γης». (Πράξ. 1:8) Τους υποσχέθηκε ότι θα υποστήριζε προσωπικά αυτό το ζωτικό έργο μέχρι την εποχή μας.—Ματθ. 28:19, 20.

Το 1919, «τα καλά νέα της βασιλείας» είχαν πλέον αποκτήσει καινούριο νόημα. (Ματθ. 24:14) Ο Βασιλιάς κυβερνούσε στον ουρανό και είχε συγκεντρώσει μια μικρή ομάδα καθαρισμένων επίγειων υπηκόων. Αυτοί υπάκουσαν πρόθυμα στα λόγια του Ιησού που τους καλούσαν σε δράση: Κηρύξτε τα καλά νέα της εγκαθιδρυμένης Βασιλείας του Θεού σε όλη τη γη! (Πράξ. 10:42) Λόγου χάρη, περίπου 20.000 υποστηρικτές της Βασιλείας συγκεντρώθηκαν για μια διεθνή συνέλευση στο Σίνταρ Πόιντ του Οχάιο, στις ΗΠΑ, το Σεπτέμβριο του 1922. Φανταστείτε τον ενθουσιασμό τους όταν ο αδελφός Ρόδερφορντ, στην ομιλία του με τίτλο «Η Βασιλεία», διακήρυξε: «Κοιτάξτε, ο Βασιλιάς βασιλεύει! Εσείς είστε οι διαφημιστές του. Γι’ αυτό διαφημίστε, διαφημίστε, διαφημίστε τον Βασιλιά και τη βασιλεία του». Δύο χιλιάδες εκπρόσωποι ανταποκρίθηκαν συμμετέχοντας σε μια ειδική «Ημέρα Υπηρεσίας», στη διάρκεια της οποίας επισκέφτηκαν σπίτια σε ακτίνα 72 χιλιομέτρων από το χώρο της συνέλευσης. Ένας αδελφός είπε γεμάτος ενθουσιασμό: «Ποτέ δεν θα ξεχάσω την πρόσκληση να διαφημίσουμε τη Βασιλεία, καθώς και το ζήλο του συναγμένου πλήθους!» Και βέβαια δεν ήταν ο μόνος.

Το 1922, πάνω από 17.000 διαγγελείς της Βασιλείας ήταν δραστήριοι σε 58 χώρες ανά την υφήλιο. Εντούτοις, χρειάζονταν εκπαίδευση. Τον πρώτο αιώνα, ο Προσδιορισμένος Βασιλιάς έδωσε στους μαθητές του ξεκάθαρες οδηγίες για το τι, το πού και το πώς να κηρύξουν. (Ματθ. 10:5‐7· Λουκ. 9:1‐6· 10:1‐11) Ακολουθώντας το ίδιο πρότυπο σήμερα, ο Ιησούς φροντίζει ώστε όλοι όσοι συμμετέχουν στο κήρυγμα της Βασιλείας να λαβαίνουν οδηγίες και να έχουν τα αναγκαία εφόδια για να κηρύττουν αποτελεσματικά. (2 Τιμ. 3:17) Μέσω της Χριστιανικής εκκλησίας, ο Ιησούς εκπαιδεύει τους υπηκόους του για τη διακονία. Ένας τρόπος με τον οποίο το κάνει αυτό είναι η Σχολή Θεοκρατικής Διακονίας, η οποία διεξάγεται σε καθεμιά από τις 111.000 και πλέον εκκλησίες από άκρη σε άκρη της γης. Πάνω από εφτά εκατομμύρια κήρυκες έχουν ωφεληθεί από αυτή τη διδασκαλία, με αποτέλεσμα να είναι εξοπλισμένοι ώστε να κηρύττουν και να διδάσκουν με τρόπο που ελκύει «ανθρώπους κάθε είδους».—Διαβάστε 1 Κορινθίους 9:20‐23.

Εκτός από τη Σχολή Θεοκρατικής Διακονίας, έχουν οργανωθεί και άλλες Βιβλικές σχολές οι οποίες εκπαιδεύουν πρεσβυτέρους, σκαπανείς, άγαμους αδελφούς, αντρόγυνα Χριστιανών, μέλη Επιτροπών Τμήματος και τις συζύγους τους, περιοδεύοντες επισκόπους και τις συζύγους τους, καθώς και ιεραποστόλους.* Οι σπουδαστές κάποιας τάξης της Βιβλικής Σχολής για Αντρόγυνα Χριστιανών εξέφρασαν ως εξής την εκτίμησή τους για αυτή τη σχολή: «Η εξειδικευμένη εκπαίδευση που λάβαμε έκανε πιο δυνατή την αγάπη μας για τον Ιεχωβά και μας εξόπλισε καλύτερα για να βοηθάμε άλλους».

Αυτό το εκτεταμένο έργο κηρύγματος και διδασκαλίας δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τον εχθρό μας, τον Σατανά. Για να το σταματήσει, επιτίθεται κατά μέτωπο αλλά και ύπουλα στο άγγελμα της Βασιλείας και στους διαγγελείς της. Αλλά οι προσπάθειές του είναι μάταιες. Ο Ιεχωβά έχει τοποθετήσει τον Γιο του «πολύ πιο πάνω από κάθε κυβέρνηση και εξουσία και δύναμη και κυριότητα». (Εφεσ. 1:20‐22) Ως Βασιλιάς, ο Ιησούς χρησιμοποιεί την εξουσία του για να προστατεύει και να καθοδηγεί τους μαθητές του, ώστε να διασφαλίσει την εκτέλεση του θελήματος του Πατέρα του.* Τα καλά νέα κηρύττονται, και εκατομμύρια ειλικρινείς άνθρωποι διδάσκονται τις οδούς του Ιεχωβά. Τι προνόμιο είναι να συμμετέχουμε σε αυτό το μεγαλειώδες έργο!

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΡΑΣΗ

Αφότου ιδρύθηκε η Βασιλεία το 1914, ο Βασιλιάς έχει εκλεπτύνει τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένοι οι υπηρέτες του Θεού για να εκτελούν το θέλημα του Πατέρα του. (Διαβάστε Ησαΐας 60:17) Το 1919, διορίστηκε σε κάθε εκκλησία ένας διευθυντής υπηρεσίας για να ηγείται στο έργο κηρύγματος. Το συστηματικό έργο από σπίτι σε σπίτι τις Κυριακές οργανώθηκε το 1927. Οι υποστηρικτές της Βασιλείας υποκινήθηκαν να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους το 1931, όταν υιοθέτησαν το Γραφικό όνομα Μάρτυρες του Ιεχωβά. (Ησ. 43:10‐12) Το 1938, οι δημοκρατικές εκλογές για την ανάδειξη των υπεύθυνων αντρών στις εκκλησίες αντικαταστάθηκαν από θεοκρατικούς διορισμούς. Το 1972, η επίβλεψη της εκκλησίας πέρασε από τον επίσκοπο εκκλησίας σε ένα πρεσβυτέριο. Όλοι όσοι είχαν τα κατάλληλα προσόντα παροτρύνθηκαν να επιδιώξουν το έργο της “ποίμανσης του ποιμνίου του Θεού που ήταν στη φροντίδα τους”. (1 Πέτρ. 5:2) Το 1976, το Κυβερνών Σώμα οργανώθηκε σε έξι επιτροπές για να επιβλέπει το έργο της Βασιλείας σε όλο τον κόσμο. Πολύ κατάλληλα, ο Βασιλιάς που διόρισε ο Ιεχωβά έχει οργανώσει προοδευτικά τους υπηκόους της Βασιλείας με θεοκρατικό τρόπο.

Σκεφτείτε όλα όσα έχει επιτελέσει ο Μεσσιανικός Βασιλιάς στα πρώτα 100 χρόνια της βασιλείας του. Έχει καθαρίσει έναν λαό για το όνομα του Ιεχωβά. Έχει κατευθύνει το κήρυγμα των καλών νέων της Βασιλείας σε 239 χώρες και έχει διδάξει σε εκατομμύρια άτομα τις οδούς του Ιεχωβά. Έχει ενοποιήσει πάνω από εφτά εκατομμύρια όσιους υπηκόους, καθένας από τους οποίους προσφέρει πρόθυμα τον εαυτό του για να κάνει το θέλημα του Πατέρα του. (Ψαλμ. 110:3) Πράγματι, ο Ιεχωβά έχει επιτελέσει μεγάλα και θαυμαστά πράγματα μέσω της Μεσσιανικής Βασιλείας. Αλλά μπροστά μας βρίσκονται ακόμα πιο συναρπαστικά γεγονότα!

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΙΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ

Μολονότι ο Ιεχωβά έστεψε τον Γιο του, τον Ιησού Χριστό, Μεσσιανικό Βασιλιά το 1914, αυτό δεν ήταν η πλήρης απάντηση στην προσευχή μας «ας έρθει η βασιλεία σου». (Ματθ. 6:10) Στη Γραφή είχε προειπωθεί ότι ο Ιησούς θα «κατακυρίευε ανάμεσα στους εχθρούς [του]». (Ψαλμ. 110:2) Οι ανθρώπινες κυβερνήσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Σατανά εξακολουθούν να εναντιώνονται στη Βασιλεία. Όταν προσευχόμαστε να έρθει η Βασιλεία του Θεού, ζητάμε από τον Θεό να έρθει ο Μεσσιανικός Βασιλιάς και οι συγκυβερνήτες του για να τερματίσουν την ανθρώπινη διακυβέρνηση και να απομακρύνουν τους επίγειους πολέμιους της Βασιλείας. Αυτή η ενέργεια θα εκπληρώσει το εδάφιο Δανιήλ 2:44, το οποίο λέει ότι η Βασιλεία του Θεού «θα συντρίψει και θα βάλει τέλος σε όλες αυτές τις βασιλείες». Είναι μια ενέργεια που θα εξαλείψει τους πολιτικούς εχθρούς της Βασιλείας. (Αποκ. 6:1, 2· 13:1‐18· 19:11‐21) Ο καιρός που θα συμβεί αυτό είναι πολύ κοντά. Πόσο κατάλληλο είναι που το εδάφιο του έτους για το 2014, την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Βασιλείας του Θεού στον ουρανό, είναι το Ματθαίος 6:10: «Ας έρθει η βασιλεία σου»!

Αφού ο Μεσσιανικός Βασιλιάς αφανίσει τους εχθρούς του Θεού, θα ρίξει τον Σατανά και τους δαίμονές του στην άβυσσο για χίλια χρόνια. (Αποκ. 20:1‐3) Έχοντας βγάλει από τη μέση αυτή την πονηρή επιρροή, η Βασιλεία θα προχωρήσει για να εφαρμόσει τα οφέλη της λυτρωτικής θυσίας του Ιησού και να εκμηδενίσει τις συνέπειες της Αδαμιαίας αμαρτίας. Ο Βασιλιάς θα αναστήσει αμέτρητα εκατομμύρια ανθρώπους που κοιμούνται στον τάφο και θα οργανώσει ένα εκτεταμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να τους διδάξει το θέλημα του Ιεχωβά. (Αποκ. 20:12, 13) Ολόκληρη η γη θα γίνει παράδεισος όπως ήταν ο κήπος της Εδέμ. Όλοι οι πιστοί άνθρωποι θα γίνουν τέλειοι.

Στο τέλος της Χιλιετούς Διακυβέρνησης του Χριστού, η Μεσσιανική Βασιλεία θα έχει εκπληρώσει το σκοπό της. Έπειτα, ο Ιησούς θα παραδώσει τη Βασιλεία στον Πατέρα του. (Διαβάστε 1 Κορινθίους 15:24‐28) Δεν θα υπάρχει πια ανάγκη για μεσολάβηση ανάμεσα στον Ιεχωβά και στα επίγεια παιδιά του. Όλοι οι γιοι του Θεού στον ουρανό καθώς και τα παιδιά του στη γη θα είναι ενωμένοι με τον ουράνιο Πατέρα τους ως μέρος της παγκόσμιας οικογένειάς του.

Τα συναρπαστικά γεγονότα των 100 χρόνων διακυβέρνησης της Βασιλείας μάς διαβεβαιώνουν ότι ο Ιεχωβά έχει τον έλεγχο της κατάστασης και ότι ο σκοπός του για τη γη θα εκπληρωθεί. Είθε να συνεχίσουμε να είμαστε όσιοι υπήκοοί του και να διαφημίζουμε τον Βασιλιά και τη Βασιλεία του. Καθώς το κάνουμε αυτό, έχουμε την πλήρη πεποίθηση ότι ο Ιεχωβά θα απαντήσει σύντομα στην ένθερμη προσευχή μας: «Ας έρθει η βασιλεία σου»!

http://wol.jw.org

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: