26 Ιουλίου 1931 Σαν Σήμερα πριν 90 Χρόνια

Σαν Σήμερα πριν 90 χρόνια. Στις 26 Ιουλίου 1931, σε μια συνέλευση στο Κολόμπους του Οχάιο, ο πρόεδρος της Εταιρίας Σκοπιά Ιωσήφ Φ. Ρόδερφορντ παρουσίασε μια απόφαση με τίτλο “Νέο Όνομα”. Τα λόγια «Επιθυμούμε να είμαστε γνωστοί και να μας αποκαλούν με το όνομα μάρτυρες του Ιεχωβά» συνάρπασαν τους παρευρισκομένους στη συνέλευση, οι οποίοι υιοθέτησαν την απόφαση με ένα βροντερό «Ναι!» Έκτοτε, το όνομα του Ιεχωβά έχει αποκτήσει παγκόσμια εξοχότητα

Ωστόσο, η συνέλευση του λαού του Θεού στο Κολόμπους του Οχάιο στις 24-30 Ιουλίου 1931 ήταν ορόσημο για την εξύψωση του ονόματος του Ιεχωβά. Ήταν μοναδική διότι προγραμματίστηκαν θυγατρικές συνελεύσεις για 165 άλλα μέρη σ’ όλη τη γη.

Αλλά αυτό δεν ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας. Υπήρχε κάτι πολύ πιο σημαντικό. Συνδεόταν με τα αινιγματικά γράμματα «ΜΙ» (JW) που εμφανίζονταν στα τυπωμένα προγράμματα συνελεύσεως και στην πρώτη σελίδα του «Αγγελιαφόρου» που ήταν η εφημερίδα της συνελεύσεως—όπως και σε άλλα μέρη. «Όταν πλησιάσαμε στο χώρο της συνελεύσεως», αφηγείται ο Μπέρνις Ε. Ουίλλιαμς, «είδαμε τα γράμματα ‘ΜΙ’ σ’ όλο το μέρος.

Αλλά μην ξέροντας τι σήμαινε, όλοι αναρωτιόμαστε ‘Τι σημαίνει αυτό το ΜΙ’ (JW);» Η Αδελφή Χέρσελ Νέλσον θυμάται: «Γίνονταν υποθέσεις για το τι σήμαινε το ΜΙ—Μόνο Περιμένετε (Just Wait), Μόνο Προσέχετε (Just Watch) και η σωστή. . ..»

Η σημασία του «ΜΙ» αποκαλύφθηκε την Κυριακή, 26 Ιουλίου 1931, όταν οι παρόντες στη συνέλευση υιοθέτησαν από καρδιάς συγκινημένοι μια απόφαση που παρουσιάστηκε από τον Ι. Φ. Ρόδερφορδ και είχε τίτλο «Ένα Νέο Όνομα». Έλεγε εν μέρει:

«Τώρα, ΕΠΟΜΕΝΩΣ, για να μπορεί η πραγματική μας θέση να γίνει γνωστή και πιστεύοντας ότι αυτό είναι σύμφωνο με το θέλημα του Θεού, όπως εκφράζεται στο Λόγο του, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ το εξής:

«ΟΤΙ νιώθουμε μεγάλη αγάπη για τον αδελφό Κάρολο Τ. Ρώσσελ, λόγω του έργου του, και ότι ευχαρίστως αναγνωρίζουμε ότι ο Κύριος τον χρησιμοποίησε και ευλόγησε έξοχα το έργο του, αλλά δεν μπορούμε σύμφωνα με το Λόγο του Θεού να συμφωνήσουμε να ονομαζόμαστε ‘Ρωσσελιστές’· ότι η Βιβλική και Φυλλαδική Εταιρία Σκοπιά και ο Διεθνής Σύλλογος Σπουδαστών της Γραφής και ο Σύλλογος του Άμβωνα των Λαών είναι απλώς ονόματα συλλόγων τους οποίους έχουμε, ελέγχουμε και χρησιμοποιούμε σαν Χριστιανοί, για να συνεχίζουμε το έργο μας υπακούοντας στις εντολές του Θεού, αλλά κανένα απ’ αυτά τα ονόματα δεν ταιριάζει ή δεν εφαρμόζεται σε μας σαν σώμα Χριστιανών που ακολουθούμε τα βήματα του Κυρίου και Διδασκάλου μας, Χριστού Ιησού· ότι είμαστε σπουδαστές της Γραφής, αλλά, σαν σώμα Χριστιανών που σχηματίζει ένα σύλλογο, αρνούμαστε να πάρουμε ή να καλούμαστε με το όνομα ‘Σπουδαστές της Γραφής’ ή παρόμοια ονόματα σαν μέσο προσδιορισμού της πρέπουσας θέσεώς μας ενώπιον του Κυρίου· αρνούμαστε να φέρουμε ή να καλούμαστε με το όνομα οποιουδήποτε ανθρώπου.

«ΟΤΙ, επειδή αγοραστήκαμε με το πολύτιμο αίμα του Κυρίου μας και Λυτρωτή μας Ιησού Χριστού, δικαιωθήκαμε και αναγεννηθήκαμε από τον Ιεχωβά Θεό και κληθήκαμε στη βασιλεία του, χωρίς δισταγμό διακηρύττουμε την ολοκληρωτική μας υποταγή και αφιέρωση στον Ιεχωβά Θεό και στη βασιλεία του· ότι εμείς είμαστε δούλοι του Ιεχωβά Θεού απεσταλμένοι να κάνουμε ένα έργο στ’ όνομά του και υπακούμε στην εντολή του να δώσουμε τη μαρτυρία του Ιησού Χριστού και να κάνουμε γνωστό στους ανθρώπους ότι ο Ιεχωβά είναι ο αληθινός και Παντοδύναμος Θεός· γι’ αυτό με χαρά υιοθετούμε και παίρνουμε το όνομα που ο Θεός καθόρισε και επιθυμούμε να είμαστε γνωστοί και να ονομαζόμαστε Μάρτυρες του Ιεχωβά.»

Ήταν φανερό τώρα. Εκείνα τα αινιγματικά γράμματα «ΜΙ» σήμαιναν Μάρτυρες του Ιεχωβά. «Ποτέ δεν θα ξεχάσω τις τρομερές φωνές και τα χειροκροτήματα που δόνησαν εκείνο το χώρο συναθροίσεως όταν τελικά έγινε γνωστή η πληροφορία,» δηλώνει ο Άρθουρ Γουώρσλυ. Ο Χέρμπερτ Χ. Μπεκ προσθέτει: «Σε ολόκληρη την πόλη του Κολόμπους τα σήματα στα παράθυρα—‘Καλώς ορίσατε Δ.Σ.Σ.Γ.’—κατέβηκαν και τώρα έλεγαν, ‘Καλώς ορίσατε, Μάρτυρες του Ιεχωβά’.»

Ήταν συγκινητικό να λάβουν το όνομα Μάρτυρες του Ιεχωβά. Εκείνη η απόφαση με τίτλο «Ένα Νέο Όνομα» δεν υιοθετήθηκε με χαρά μόνο από τις χιλιάδες των χρισμένων ακολούθων του Χριστού, που συγκεντρώθηκαν στο Κολόμπους. Κάθε εκκλησία αργότερα υιοθέτησε την ίδια απόφαση. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είχαν ένα όνομα που κανείς άλλος στον κόσμο δεν ήθελε. Αλλά οι δούλοι του Θεού ήταν βαθιά ευγνώμονες γι’ αυτό.—Ησαΐας 43:12.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: