Puerto Rico μαθαίνοντας για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά

Σ’ όποιον εδόθη η ευκαιρία να ιδή τα πρώτα βήματα του έργου κηρύγματος της βασιλείας από τους μάρτυρας του Ιεχωβά στη νήσο Πόρτο Ρίκο πριν τριάντα περίπου χρόνια, η εξάπλωσις αυτού του έργου μέχρι σήμερα του φαίνεται καταπληκτική. ’Ένθερμες προσπάθειες έγιναν για να προαγάγουν ένα γνήσιο ενδιαφέρον Βιβλικής πίστεως μεταξύ των 2.735.000 κατοίκων. ’Ένα μεγάλο πλήθος εντοπίων Πορτορικανών ανταπεκρίθη έτσι ώστε σήμερα το γραφείο του τμήματος της Εταιρίας Σκοπιά να επιβλέπη τη δραστηριότητα 5.500 περίπου δραστηρίων διακόνων.

Μέχρι τελευταία το γραφείο του τμήματος της εταιρίας ευρίσκετο σ’ ένα μάλλον ανεπαρκές κτίριο» το οποίο είχε κτισθή πριν από είκοσι τρία χρόνια. Τώρα, προς μεγάλη χαρά του λαού του Ιεχωβά, ένα όμορφο, νέο διώροφο κτίριο έγινε το ευρύχωρο κέντρο της δραστηριότητος των Μαρτύρων για το Πόρτο Ρίκο και τας Παρθένους Νήσους. Ήταν βέβαια καιρός γι’ αυτή την αλλαγή. Διότι τον τελευταίο μόνο χρόνο ελήφθησαν πάνω από 25.000 νέες συνδρομές στα περιοδικά της ’Εταιρίας Σκοπιά. Μικρές ομάδες ειλικρινών σπουδαστών της Γραφής ανεπτύχθησαν και ωργανώθηκαν καλά για το έργο κηρύγματος. Υπάρχουν τώρα πάνω από ενενήντα τέτοιες εκκλησίες.

Εκείνο που έδωσε ιδιαίτερη ευτυχία σχετικά μ’ αυτό το νέο όμορφο κτίριο, με τα 4.000 τετραγωνικά πόδια τον ισογείου και τα 2.500 τετραγωνικά πόδια του πρώτου ορόφου, είναι το γεγονός ότι όλη η οικοδομή επετεύχθη με την εργασία αφιερωμένων δούλων του Ιεχωβά. Ο αρχιτέκτων ήταν Μάρτυς, όπως ήσαν και οι περισσότεροι, από τους μηχανικούς, ξυλουργούς, ηλεκτρολόγους και κτίστες. Αφιερωμένοι Μάρτυρες ήσαν επίσης εκείνοι που στις 12 Αυγούστου του 1968 άρχισαν να κινούν τη σκαπάνη των για να καθαρίσουν το μέρος που επρόκειτο να γίνη η οικοδομή.

Ημέρα με την ημέρα το έργο προχωρούσε σταθερά, ενώ τα Σαββατοκύριακα και τις εορτές το εργατικό δυναμικό έφθανε τους εξήντα. Ημέρα με την ημέρα επίσης οι τοπικές εκκλησίες των μαρτύρων του Ιεχωβά συμμετείχαν προμηθεύοντας τα γεύματα στους εργαζομένους. Το λιγώτερο πάνω από οκτώ μήνες χρειάσθηκαν για να συμπληρωθή η οικοδομή και υπολογίζεται, ότι προσεφέρθησαν περίπου 8.000 γεύματα και 10.000 ώρες δωρεάν εργασίας, Ένας Μάρτυς με πείρα πολλών χρόνων στη δουλειά του κατεσκεύασε μια όμορφη αψιδωτή πόρτα της κεντρικής εισόδου από μαόνι σε Ισπανικό στυλ,

Η αφιέρωσις του κτιρίου καθωρίσθηκε για τις 3 Μαΐου του I960. Λίγες ημέρες πριν απ’ αυτό το γεγονός συνέβη μια καταπληκτική μεταμόρφωσις της γύρω περιοχής. Στη θέσι του ακάθαρτου εδάφους γύρω από το κτίριο του τμήματος και σε μια έκταση 4.000 τετραγωνικών ποδών, χλόη και μερικά όμορφα φυτά προσέθεσαν πολύ στην εμφάνισι της οικοδομής. 0ι ελαιοχρωματισταί επίσης ήσαν πολυάσχολοι, ώστε όταν έφθασαν οι προσκεκλημένοι απ’ όλο το νησί στις 3 Μαΐου πράγματι, ενθουσιάστηκαν απ’ ότι είδαν.

Στις 7 μ.μ. ο Ιβάν Τρούμαν, ο οποίος ήλθε πρώτος στο Πόρτο Ρίκο το 1946 όταν υπήρχαν εδώ μόλις τριάντα έξη Μάρτυρες, ανέβηκε στην καλαίσθητη εξέδρα με φόντο της από φελλό χρώματος καφέ σκούρου και με δυο ανοιχτόχρωμες κολόνες που την ανεδείκνυαν περισσότερο. Έκαμε μια ανασκόπησι της αυξήσεως του έργου της Βασιλείας στη διάρκεια των ετών. Έπειτα ο Ρόναλντ Πάρκιν, υπηρέτης του τμήματος, με τη βοήθεια μιας ταινίας, περιέγραψε τα ενδιαφέροντα κεντρικά σημεία του έργου ανοικοδομήσεως. Έπειτα ήλθε το εξέχον γεγονός της βραδιάς όταν ο πρόεδρος της Εταιρίας Σκοπιά Ν. Ο. Νορ ομίλησε σ’ ένα ακροατήριο 305 παρισταμένων για το σκοπό του κτιρίου. «Όλοι πρέπει να ενθυμούνται,» είπε, «ότι τότε μόνο αυτό το κτίριο θα έχη ιδιαίτερη σημασία, αν συμπληρώνεται, με τις ενέργειες πιοτών λάτρεων.»

Μετά τον τελικό ύμνο και την προσευχή έγινε μια εντυπωσιακή ξενάγησις του κτιρίου. Από το τμήμα της Αιθούσης Βασιλείας του κτιρίου οι επισκέπται, πέρασαν στον προθάλαμο, όπου είδαν έναν ελκυστικό πίνακα που ελαιοχρωμάτισε ένας Μάρτυς και που απεικόνιζε την ιεραποστολική σκούνα «Σιβία,» που κάποτε ήταν πολύ δραστήρια στην περιοχή της Καραϊβικής. ’Έπειτα από ευρύχωρο γραφείο και επάνω στον ευάερο χώρο υποδοχής. Κατόπιν στις άνετες κρεββατοκάμαρες και στο σύγχρονο μαγειρείο.

Την Κυριακή το πρωί οι επισκέπται ενώθηκαν μαζί με άλλους 5.440 αδελφούς των Μάρτυρας οι οποίοι είχαν συγκεντρωθή σ’ ένα μεγάλο αμφιθέατρο για ν’ ακούσουν την ειδική ομιλία του Προέδρου Νορ. Εδόθη επίκαιρη συμβουλή επάνω στο θέμα «Ή φύτευσις του Λόγου.» Χαρά και ικανοποίησις ήσαν ασφαλώς η κατ’ εξοχήν συγκινήσεις αυτής της μεγάλης ευκαιρίας για συναδελφοσύνη που έκλεισε με τον ύμνο αίνου προς τον Ιεχωβά.

*** g70 8/1 σ. 25-26 Από τον Ανταποκριτή του «Ξύπνα!» στο Πόρτο Ρίκο ***

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: