TURKMENISTAN: Αντιρρησίας συνείδησης φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια

Στην τρίτη φυλάκιση ενός αντιρρησίας συνείδησης το 2019, ο 19χρονος μάρτυρας του Ιεχωβά Bahtiyar Atahanov φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια. Αυτός είναι ο μακρύτερος χρόνος φυλάκισης που είναι γνωστός ότι έχει αποδοθεί σε έναν αντιρρησία συνείδησης, επειδή οι αρχές τον θεωρούσαν στρατιώτη αφού τον έβαλαν με βίαιο τρόπο. Άλλοι κρατούμενοι συνείδησης έλαβαν πολύ μεγαλύτερους όρους φυλάκισης.

Ο Bahtiyar Atahanov, ένας 19χρονος μάρτυρας του Ιεχωβά από την ανατολική πόλη του Turkmenabad, έγινε ο τρίτος αντιρρησίας συνείδησης που θα φυλακιστεί μέχρι στιγμής το 2019 όταν καταδικάστηκε στις 15 Ιουλίου στη νότια πόλη Tejen. Όμως, σε αντίθεση με τους εννέα άλλους φυλακισμένους αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι καταδικάστηκαν για άρνηση στρατιωτικής θητείας, ο Ατατάνοφ καταδικάστηκε πρώτα με βία. Αυτό σημαίνει ότι τιμωρήθηκε ως στρατιώτης που προσπαθούσε να αποφύγει τις υποχρεώσεις του και έλαβε τετραετή ποινή φυλάκισης.

Αυτός είναι ο μακρύτερος όρος φυλάκισης που είναι γνωστός ότι έχει παραδοθεί σε αντιρρησία συνείδησης, αν και άλλοι κρατούμενοι συνείδησης έχουν λάβει πολύ μεγαλύτερους όρους φυλάκισης για να τιμωρήσουν την άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία θρησκείας ή πεποιθήσεων (βλ. Παρακάτω).

“Επειδή ο Μπαχτιγιάρ Ατατάνοφ μεταφέρθηκε σθεναρά στη στρατιωτική μονάδα, οι αρχές τον βλέπουν ως στρατιώτη αποφεύγοντας την εκτέλεση των καθηκόντων του”, δήλωσε στους Μάρτυρες του Ιεχωβά στο φόρουμ 18. “Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι εξέφρασε ξεκάθαρα τις πεποιθήσεις του στη γραπτή δήλωσή του στις 19 Απριλίου 2019 και μέχρι σήμερα αρνείται να πάρει τον στρατιωτικό όρκο και να φορέσει στρατιωτική στολή ».

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η δίκη του Atahanov διεξήχθη στη στρατιωτική μονάδα στο Tejen, στην οποία είχε αποσπασθεί βίαια (βλ. Παρακάτω).

Η φυλακή του Atahanov φέρνει σε αριθμό 10 τον αριθμό των αντιρρησιών συνείδησης του Μάρτυρα του Ιεχωβά γνωστούς – από τις 23 Ιουλίου – για την εκτέλεση φυλάκων. Εννέα από αυτούς, όλοι φυλακισμένοι δυνάμει του άρθρου 219 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 1 (“Απόρριψη στρατιωτικής θητείας”), φυλακίζονται στο στρατόπεδο εργασίας του Seydi (βλ. Παρακάτω).

Το Τουρκμενιστάν αγνόησε τις επανειλημμένες διεθνείς εκκλήσεις για την εισαγωγή εναλλακτικής λύσης στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία (βλ. Παρακάτω).

Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία

Το Τουρκμενιστάν δεν προσφέρει εναλλακτική λύση στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του . Η στρατιωτική θητεία των ανδρών ηλικίας 18 έως 27 ετών είναι γενικά δύο χρόνια. Το άρθρο 58 του Συντάγματος του 2016 περιγράφει την άμυνα ως “ιερό καθήκον” όλων και δηλώνει ότι η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για τους άνδρες.

Νέοι άνδρες που αρνούνται τη στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης γενικά αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη σύμφωνα με το άρθρο 219 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 1. Αυτό τιμωρεί την άρνηση να υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις σε περίοδο ειρήνης με μέγιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών ή διορθωτική εργασία δύο ετών.

Από το 2014, τα δικαστήρια τιμωρούσαν αντιρρησίες συνείδησης με διορθωτική εργασία ή ανασταλτικούς όρους φυλάκισης , αντί φυλάκισης. Ωστόσο, οι φυλακίσεις επαναλήφθηκαν τον Ιανουάριο του 2018. Τα δικαστήρια φυλακίστηκαν σε 11 αντιρρησίες συνείδησης το 2018, δύο από αυτά για δύο χρόνια και 9 για ένα έτος.

Το Τουρκμενιστάν αγνόησε τις επανειλημμένες διεθνείς εκκλήσεις για την εισαγωγή εναλλακτικής λύσης στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε 11 αποφάσεις υπέρ των αντιρρησιών συνείδησης από το Τουρκμενιστάν, όλοι αυτοί οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Στην πιο πρόσφατη απόφασή του που δημοσιεύθηκε στις 4 Απριλίου 2019 (CCPR / C / 125 / D / 2316/2013), αποφάνθηκε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα του πρώην αντιρρησίας συνείδησης Arslan Dawletow (Dovletov), ​​ο οποίος φυλακίστηκε για 18 μήνες από τον Δεκέμβριο 2012, είχε παραβιαστεί.

Ο άνδρας που απάντησε στο τηλέφωνο στις 23 Ιουλίου 2019 από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Mejlis (Κοινοβούλιο) Yusupguly Eshshayev έβαλε αμέσως το τηλέφωνο.

Ούτε ο κυβερνητικός διαμεσολαβητής για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Yazdursun Gurbannazarova ούτε ο Gurbanberdy Nursakhatov, αναπληρωτής πρόεδρος της κυβερνητικής επιτροπής για την εργασία με θρησκευτικούς οργανισμούς και εμπειρογνωμοσύνη των πόρων που περιέχουν θρησκευτικές πληροφορίες, δημοσιευμένη και τυπωμένη παραγωγή, απάντησαν στις τηλεφωνικές κλήσεις του Forum 18.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: